Meglere og takstmenn er enige om at verditakster ikke holder mål som grunnlag for beslutninger om boligkjøp. Likevel tviholder meglerne i Oslo-området på de tradisjonelle verditakstene, mens meglere i andre områder av landet ikke får solgt en bolig uten en langt mer detaljert og inngående boligsalgsrapport.

- En verditakst kan være grei nok dersom man bare er opptatt av overflaten. Ellers er den ingen ting verdt, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglingsforbund til Dagens Næringsliv.

Dreyer mener det er konkurransen eiendomsmeglerne i mellom som er årsaken til at boligselgere og -kjøpere i Oslo ikke får den mest detaljerte rapporten når eiendom skal omsettes. I tillegg koster den dobbelt så mye å få utarbeidet som en verditakst.

Likevel bekrefter han at det for noen år siden var motstand mot boligsalgsrapporter blant meglere i Oslo-området. Han tenker på meglere som ønsket å tilby minst mulig negative opplysninger om en bolig for ikke å skremme mulige budgivere.

- Men etter opprenskningen i bransjen de siste årene er disse meglerne borte. Jeg har ikke hørt meglere uttale seg negativt til boligsalgsrapporter på lenge, sier Dreyer.

Eiendomsmegler Jørn Seldal i Verdi eiendomsmegling i Stavanger tror det må et lovpålegg til før boligsalgsrapporter blir tatt i bruk i Oslo også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.