Omsetningen til fjorårets nyetablering i eiendomsmeglerbransjen endte i overkant av ti millioner kroner, med et underskudd på 1,8 millioner kroner før skatt.

Ifølge daglig leder Hans Houeland i Eklund skyldes det svake resultatet høye oppstartskostnader.

– Meglerstaben var ikke på plass før på høsten ifjor og dels våren i år. Dette tatt i betraktning, er vi fornøyd med fjorårets omsetning, skriver Houeland i en kommentar til DN.

Eklund Oslo New York, som holder til i eksklusive lokaler rett bak slottet i Oslo, ble ifjor lansert av den svenske eiendomsmegleren og realitykjendisen Fredrik Eklund med innleide Ferrarier og Maseratier i oppkjørselen, 500 inviterte på gjestelisten og betydelige mengder Veuve Cliquot.

Eklund er et kjent ansikt for TV3-seere som følger dokusåpen «Million dollar listing» der han og flere andre eiendomsmeglere følges av tv-team når de selger boliger i New Yorks øvre prissjikt. Fredrik Eklund har også et eiendomsmeglerforetak i Stockholm som eier Oslo-filialen.

Dyre hus

Fjoråret ble imidlertid ikke noe gullår for svensken i det norske boligmarkedet, til tross for at selskapet sto bak noen av fjorårets aller dyreste eiendomstransaksjoner.

Blant dem en leilighet på 350 kvadratmeter på Tjuvholmen til 56 millioner kroner, samt milliardærarving Louise Mohn Larssen og mentaltrener Erik Bertrand Larssens kjøp av et 900 kvadratmeter stort herskapshus i Holmenkollen for 75 millioner kroner.

Eiendomsmegler og tv-stjerne Fredrik Eklund gjør det stort i New York, men fikk en dyr oppstart i Norge. Foto:
Eiendomsmegler og tv-stjerne Fredrik Eklund gjør det stort i New York, men fikk en dyr oppstart i Norge. Foto: (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)
Houeland ønsker ikke å gå i detalj på hvordan selskapet fakturerer kundene.

– Provisjonsstrukturen vår er annerledes idet vi tar reell risiko for selger. Vi betaler kundens salgskostnader av egen lomme og dette selv om det mot formodning ikke skulle bli salg. I tillegg tar vi ikke på oss hva som helst av oppdrag, slik at våre kunder skal bli ekstra godt ivaretatt. Dette tilsier at vår provisjon er noe høyere enn andre aktører i bransjen, skriver Houeland.

Tapt egenkapital

Selskapet har tapt deler av egenkapitalen, men forventer ifølge årsrapporten et resultat i år som dekker inn tapet.

«Det har vært betydelige kostnader knyttet til etableringen» skriver styret og viser til at 2014 var et oppstartsår. Ifølge daglig leder er utviklingen så langt i år i henhold til budsjett og markedsutsiktene i øvre prissjikt av boligmarkedet gode.

– Det er god besluttsomhet og villighet til å bruke mye penger på bolig, dersom kravspesifikasjonene oppfylles, skriver Houeland.

Diskuterer organisasjon

Da den profilerte Oslo Vest-megleren Torbjørn Ek ifjor høst mistet fire av sine fem eiendomsmeglere til Privatmegleren, gikk han i kompaniskap med Eklund.

Han har frem til nå vært ansatt i sitt eget selskap og jobbet for Eklund på konsulentbasis. Ifølge Ek er det nå samtaler med de svenske eierne om organisasjonsformen til selskapet som er heleid av det svenskregistrerte Eklund Stockholm New York.

– Diskusjonen går på hvordan vi skal drive det, og hvem og hva og hvor. Det er ingen dramatikk. Eklund har ikke tenkt å stikke av, det har etablert seg som en solid aktør, så uansett er Eklund videre i en eller annen form. På nåværende tidspunkt er ikke dét noen diskusjon, sier Torbjørn Ek, som ikke ønsker å gå i detalj om diskusjonene.

– Ingenting er klart før alt er klart, og det er ikke klart nå. Derfor har jeg ikke veldig mange kommentarer om hva som skal skje på nåværende tidspunkt, sier Ek.

Daglig leder Hans Houeland ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer om disse diskusjonene.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

SE DNtv: - Dårlige nyheter for Norge

- Det er den store skrekken for Norge
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer: Dette betyr Kinas valutajustering.
01:48
Publisert: