I dag er det bare boligeiere med registrert bostedsadresse i Storbritannia som må betale skatt på gevinst ved salg av eiendom. Det generøse skatteregimet har lokket svært mange av verdens milliardærer til den britiske hovedstaden, noe som igjen har presset boligprisene i byen opp ti prosent i løpet av ett år.

Finansminister George Osborne vil nå fjerne skattehullet og skattlegge utenlandske eiendomseiere for å hindre en ny boligboble i London, skriver Dagens Næringsliv.

Det er ventet en endelig avgjørelse fra finansministeren de nærmeste ukene. Skatten på mellom 18 og 28 prosent av gevinsten kan ramme milliardær John Fredriksen som eier Storbritannias dyreste privatbolig som har historie tilbake til 1700-tallet.

Dersom Fredriksen skulle velge å selge eiendommen kalt Old Rectory, og oppnå anslått verdi på 1,3 milliarder kroner, vil gevinsten på nesten 800 millioner kroner ifølge DN utløse en skatt på over 200 millioner kroner.

Fredriksen er registrert bosatt på Kypros, hvor han er statsborger og skattepliktig. Han pendler mellom boligene sine på Kypros, i Spania og i London.

Huser norske milliardærer
Fredriksen er ikke den eneste norske milliardæren som har investert i eiendom i London.

Den Monaco-baserte investoren Alexander Hansson (31), sønn av rederen Herbjørn Hansson, kjøpte luksusbolig i Chelsea under finanskrisen.

I dag har boligen doblet seg i verdi til nærmere 40 millioner kroner, ifølge avisen.

– Jeg ser på eiendommen som en langsiktig investering og har ingen umiddelbare planer om å selge, sier Hansson til DN.

30 årslønner
Ifølge meglerfirmaet Knight Frank, som spesialiserer seg på eiendomssalg i det øvre prissjiktet, er 70 prosent av alle de dyreste nye boligene på markedet i London eid av utlendinger.

I de mest attraktive eiendommene ligger i sentrale deler av vest-London, som Chelsea, Knightsbridge, Kensington, Mayfair, Notting Hill og Holland Park er boligprisene 30 ganger høyere enn en gjennomsnittlig britisk årslønn.

- De fleste milliardærene eier eiendommer på eksklusive adresser flere steder i verden, og bor bare noen måneder av året i London, sier Neil Laman, salgssjef ved eiendomsmeglerfirmaet Foxons ved Sloane Square.

En strengere boligskatt for utlendinger vil kunne gi Storbritannia milliarder av kroner i offentlige inntekter.

Les også: Kjøpte drømmebolig i London til 70 millioner kroner



<b>Rekordhøye boligpriser i London</b> (2011)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.