Carl I. Hagen, som er Frps førstekandidat i Oslo, reagerer på at boligskatten Arbeiderpartiet vil innføre i hovedstaden i første rekke vil ramme Høyre-velgere.

– Raymond Johansen utnytter det han angriper – nemlig den delte byen. Han tar penger fra Høyre-velgere for å gi til Ap-velgerne. De fleste som har en villa verd over fire millioner kroner er velstående og stemmer nok for det meste Høyre. De som bor i dårligere boliger er det flest av på Oslos østkant, sier Hagen.

Som DN skrev lørdag går Ap til valg på å skattlegge 57.000 boliger i hovedstaden. I Oslos vestre bydeler får over halvparten av boligene eiendomsskatt hvis Arbeiderpartiet vinner høstens valg. De som blir omfattet, får en skatt på 5800 kroner i snitt, viser DNs beregninger.

Sjekk hvor mye du må ut med i eiendomsskatt i grafikken under.

Hagen går hardt ut mot skatten.

– Johansen skal utnytte sin eventuelle flertallsmakt til å rappe penger fra et mindretall som de deretter fordeler seg imellom. Dette kalles vanligvis for stygge ord som tyveri. Å beskytte et mindretall fra overgrep fra en majoritet er blant de vanskeligste sakene, sier Hagen.

Forfølgelse

Han tar i når han nevner paralleller til bruk av flertallsmakt:

– Et sted har du en muslimsk retning som forfølger enn annen muslimsk retning som er minoritet: Sjia og sunni. Eller forfølgelsen av koptiske kristne, hvor du har et flertall som kaster seg over et mindretall. Noen steder blir de jaget sin vei, andre steder tar man pengene deres. Jeg må si at vi er i nærheten av at noen som eventuelt får et flertall i et bystyre forfølger et mindretall, sier Hagen, og legger til:

– Spørsmålet er selvfølgelig hvor grensen går mellom det som er moralsk forkastelig og det som er moralsk helt i orden. Raymond Johansen vil

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert:
selvsagt hevde at det er helt i orden. Akkurat som ved progressiv beskatning. Gjør du det veldig bra og tjener mye penger, så tar man dem, og øker minstefradraget for dem som har lite. Minstefradrag er Arbeiderpartiet gode på.

Aps byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, minner om at flere av Hagens partikolleger har innført eiendomsskatt i sine kommuner.

– Jeg håper Carl I. Hagen bruker 1. mai-helgen og landsmøtet godt til å snakke med Frp-ordførere og kommunepolitikere som har innført eiendomsskatt. Tre av fire norske kommuner har nå eiendomsskatt, og det er selvsagt ikke gjort for å tyrannisere et mindretall i kommunene. Jeg antar at han ikke ser på sine egne partikolleger som tyranner, selv om han ikke lenger er partileder. I likhet med de fleste andre norske kommuner må Oslo utnytte de inntektsmulighetene vi har – i tillegg til å bruke ressursene våre mest mulig effektivt, sier Raymond Johansen.

– Jeg håper Carl I. Hagen bruker 1. mai-helgen og landsmøtet godt til å snakke med Frp-ordførere og kommunepolitikere som har innført eiendomsskatt, sier Aps Raymond Johansen til kritikken fra Carl I. Hagen. Foto: Aleksander Nordahl
– Jeg håper Carl I. Hagen bruker 1. mai-helgen og landsmøtet godt til å snakke med Frp-ordførere og kommunepolitikere som har innført eiendomsskatt, sier Aps Raymond Johansen til kritikken fra Carl I. Hagen. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
En av de Frp-styrte kommunene som har innført eiendomsskatt, er Bergen. Der ble skatten først fjernet og deretter gjeninnført i 2014. Det er Hagen svært kritisk til.

– Ja, dessverre. Bergen måtte jo ikke. Bergen har masse ting de kunne solgt unna, de har heller ikke konkurranseutsatt alt som kan konkurranseutsettes. De driver også med masse kultur som ikke er lovpålagt. Det burde de ikke gjort, sier Hagen.

– Vil du beskylde dine kolleger i Bergen for tyveri?

– Nei, jeg kjenner Bergen altfor lite. Jeg vet at de skrøt veldig av å avvikle skatten. Det var ikke med lett hjerte de gjeninnførte den, det vet jeg også. Jeg kaller ikke inntektsskatt for tyveri heller. Det er ytterliggående unge liberalister som har holdningen at all skatt er tyveri, sier Hagen.

Uten garanti

Han mener at Ap ikke kan garantere at inntektene brukes slik Raymond Johansen lover i Oslo.

– Raymond prøver seg også på et annet triks. Han går rundt og sier at eiendomsskattepengene skal gå til bedre eldreomsorg og barnehager. Men innenfor det nåværende systemet har han ingen styring med dette. Bydelene har det økonomiske ansvaret. Frp har foreslått at bystyret må få ansvaret for eldreomsorgen, sier Hagen.

Johansen på sin side forsikrer at eventuell eiendomsskatt skal gå til formålene som Ap lover:

– Øremerking er et velkjent system som både Stortinget og bystyret bruker overfor kommunene og bydelene når det er viktige politiske satsinger man ønsker gjennomført. Våre bydelspolitikere gleder seg ihvertfall til å få midler som skal gå til barnehager og eldreomsorg på den måten som bystyret kommer til å bestemme. Vi har god dialog med våre folk i bydelene, og de har ingen problemer med å se for seg hvordan de med hjelp av øremerkede midler både kan få til full barnehagedekning og et nødvendig løft for eldreomsorgen, sier Johansen.

Frp-leder Siv Jensen ønsker ikke å kommentere Hagens ytringer om eiendomsskatt.

– Men generelt kan jeg si at eiendomsskatt kommer til å bli en het valgkampsak i Oslo, sier hun.

Saken fortsetter under grafikkene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Alstadheim Episode 6: Siv Jensen
DNs Kjetil B. Alstadheim møter Siv Jensen i #alstadheim episode 6.
16:01
Publisert: