I slutten av mai etterlyste Høyre flere rike onkler før kommunevalget. Partiets hovedorganisasjon hadde fått inn mindre i valgkampbidrag enn SV, totalt 1,03 millioner kroner.

Nå blar eiendomsinvestor Christian Ringnes opp 950.000 kroner og blir den største enkeltgiveren til Oslo Høyres valgkampkasse. Han besitter milliardverdier gjennom sitt hotell- og eiendomsimperium. Han er også en ivrig kunstsamler og har ifølge Kapitals årlige liste en anslått formue på 2,3 milliarder kroner.

– Hvorfor mener du Høyre bør vinne kommunevalget?

– Jeg støtter Høyre fordi de har vært dyktige til å styre Oslo de siste 12 årene og er innbygger- og næringsvennlige og dessuten ikke vil innføre eiendomsskatt, sier Ringnes.

Kritisk til eiendomsskatt

Ringnes er sterkt kritisk til at Ap vil innføre eiendomsskatt i Oslo. Partiet, med byrådslederkandidat Raymond Johansen i spissen, har varslet skatt både på boliger og næringseiendom, tilsammen opp mot 1,3 milliarder kroner, ifølge Ap. Inntektene vil Raymond Johansen bruke til å ruste opp eldreomsorgen og sørge for full barnehagedekning.

– Det er ingen eiendomsskatt i Oslo og det bør av hensyn til byens innbyggere og næringsliv fortsette slik. Å eie sin egen bolig er et viktig fundament for likeverd og formuesoppbygging i det norske samfunnet og bør ikke straffes med særskattlegging. Vi bor i et kaldt land, hvor bolig er en livsnødvendighet, sier Ringnes.

Han peker også på at eiendomsskatt på næringseiendom vil bremse den økonomiske veksten i hovedstaden.

– Hvilke konsekvenser kan en eiendomsskatt få for din virksomhet?

– I flertallet av våre leieavtaler er det leietager som vil bli belastet en eventuell eiendomsskatt, og det blir derfor en ny skatt på det næringslivet som vi alle lever av. For Eiendomsspar blir således den direkte effekten ikke særlig stor, men det vil være en belastning for næringslivet i Oslo og det vil jo gå ut over oss på sikt, det er de som er våre kunder.

Eiendomsskatt i Høyre-byer

Raymond Johansen påpeker at Høyre-styrte kommuner som Bergen, Stavanger og Kristiansand har innført eiendomsskatt uten at det ifølge byrådslederkandidaten har svekket næringslivet.

– Christian Ringnes må gi penger til hvem han vil. At Oslo Høyre har tunge private givere er ikke noe nytt, sier Johansen.

Christian Ringnes har i en årrekke støttet Høyre økonomisk. Ved stortingsvalget i 2013 ga han Høyre en halv million kroner i valgkampstøtte.

Han mener hovedstaden ikke kan få en bedre ordfører enn Fabian Stang.

– Han er unik: Varm, menneskekjær, dyktig, velartikulert og dessuten meget arbeidsom i byens tjeneste, siker Ringnes.

Trenger flere bidrag

Oslo Høyre har hittil fått over to millioner kroner i valgkampstøtte fra private givere, viser den offentlige nettsiden Partifinansiering.no.

Arbeiderpartiet har mottatt 4,6 millioner kroner – alt fra medlemsforbund i LO. SV og Senterpartiet har også fått en million kroner hver fra LO.

Leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup, håper flere konservative velgere lar seg inspirere til å gi.

– Arbeiderpartiet får store gaver fra fagbevegelsen, og vi er avhengige av små og store bidrag fra private for å matche dette. Jeg opplever at mange er svært positive til utviklingen i Oslo under Høyres ledelse, sier Astrup.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.