Helt siden koronapandemien slo inn over landet i mars, har det vært ventet et konkursras i flere bransjer. Det er uteblitt. Snarere har antall konkurser gått betydelig ned hver eneste måned siden mars.

Rekordnedgang

Nå viser tallene for august en rekordstor nedgang i antall konkurser på hele 40 prosent sammenlignet med samme måned i fjor

Per Einar Ruud, kredittøkonom i analyseselskapet Bisnode er blant dem som stadig har varslet at det ville bli en økning i antall konkurser – og tatt feil.

– Ja, jeg har jo det. Blant annet trodde vi mange ville slite med å betale feriepengene i juni samtidig som bedriftene skulle sørge for doble momsinnbetalinger. Men også da var det færre konkurser.

– Og nå da?

– Jeg er ikke i tvil om at det kommer en konkursbølge. Og det er rimelig å anta at den kommer i september-oktober nå som regjeringens kompensasjonsordning er avsluttet. Mange selskaper har fått dekket store deler av de faste kostnadene gjennom denne ordningen, så når denne nå er avviklet, vil det bli mer dramatisk for mange hvis det da ikke kommer andre ordninger på plass.

– Men det skal vel godt gjøres at det blir konkursrekord i år?

– Det skal det. Ved utgangen av august var det åpnet 665 færre konkurser enn på samme tid i fjor. Vi må ha en økning på rundt 40 prosent hver måned ut året for å ta igjen fjoråret, og det tror jeg ikke er realistisk, sir Ruud.

Reiseliv unntaket

Fordelt på bransjer viser tallene så langt i år at det er langt færre konkurser både innen bygg & anlegg, transport, eiendom og detaljhandel. Den eneste bransjen med økning i antall konkurser, med pluss åtte prosent, er hotell/restaurant.

– I flere av de tradisjonelt store konkursbransjene, kanskje særlig bygg & anlegg, har det jo ikke vært så store problemer som følge av korona. Også innen detaljhandel går det så det suser etter en litt tung fase i vår. Hotell og restaurant skiller seg klart ut, så det er ingen tvil om at den bransjen har problemer, sier Ruud.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.