Gjeld på seks milliarder omgjøres til aksjer.

Eitzen Chemicals långivere overtar rederiet. Gjeld for 850 millioner dollar; 6,25 milliarder kroner, omgjøres til egenkapital. Dagens eiere beholder to prosent av selskapet.

En av de største gjeldskonverteringene i Norge noensinne gjennomføres når Eitzen Chemicals långivere på nyåret bytter inn sine krav mot nyutstedte aksjer.

15 amerikanske fond med Angelo Gordon, Barclays og Cerberus som de største blir de nye storeierne med 94,5 prosent av kapitalen.

Deltagerne i Eitzen Chemicals norske obligasjonslån får et kontantoppgjør på 13,5 millioner dollar pluss tre og en halv prosent av aksjene.

Nytt navn

Eitzen-navnet forsvinner i forbindelse med omgjøringen av gjeld til egenkapital. Kjemikalietankrederiet, som er notert på Oslo Børs, skifter navn til Team Tankers International ltd. og skal registreres på Bermuda.

Planen er at selskapet skal forbli på børs i Oslo. Løsningen falt på plass i natt, etter flere måneder med forhandlinger og tautrekking om detaljene i planen.

– Det har vært den vanskeligste restruktureringen jeg noengang har hatt, sier Eitzen Chemicals arbeidende styreleder Aage Figenschou. 

Kjøpte ut bankene

De amerikanske fondene fikk en plass ved forhandlingsbordet da de rundt forrige årsskifte kjøpte ut de fleste deltagerne i rederiets bankkonsortier.

Nordea solgte sine lån på 230 millioner dollar i Eitzen Chemical i januar til en pris som innebar at banken tilnærmet fikk tilbake de utlånte beløpene. Det samme har syv andre av bankene som deltok i rederiets lånesyndikater gjort.

Av de opprinnelig ti bankene var det igår bare svenske Skandinaviska Enskilda Banken og tyske HSH Nordbank som sto igjen som långivere.

I løpet av natten har HSH Nordbank solgt seg ut, mens Skandinaviska Enskilda Banken har solgt seg ut av noen lån. Som dekning for resten har banken overtatt tre av Eitzen Chemicals skip. De leies tilbake til rederiet i ti år med en avtale om overskuddsdeling. 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.