Foruten gratiskursene som arrangeres av studiesteder og studentskipnader i hele landet, finnes det bedrifter som tjener på å forberede studentene til eksamen.

I snart fire år har Aspiri Norge drevet eksamenskurs til studenter, særlig ved BI. Forretningsmodellen er intensivkurs tett oppunder eksamensdatoene.

Aspiri Norge har en omsetning på i overkant av fem millioner per skoleår. Dette ved hjelp av cirka 2500 kursdeltagere hvert semester, som betaler mellom 390 og 1340 kroner for kurset.

Utnytter ikke angst

Daglig leder Andreas Bjerkedal er opptatt av at han ikke utnytter studentenes eksamensangst.

– At vi skor oss på eksamensangst er sammenlignbart med å si at vi en lege skor seg på at folk er syke. Vårt mål er å levere kurs av en slik kvalitet at vi slipper å markedsførere oss noe særlig. Vi spiller dessuten aldri på eksamensangst i den markedsføringen vi gjør, men fokuserer på hva de vil få i kurset. Allikevel går nesten halvparten av BI-studentene hvert år på ett eller flere av våre eksamensforberedende kurs, sier Bjerkedal

Inkluderer kurs

– BI har ingen synspunkter på hva private selskaper tilbyr av undervisningsrelaterte tjenester, sier prorektor Dag Morten Dalen ved Handelshøyskolen BI.

– Hva synes du om at så mange BI-studenter føler at de må kjøpe seg eksterne eksamenskurs og forelesninger?

– Vi vil påpeke viktigheten av at studentene kommer tidlig i gang med å jobbe, slik at de ikke faller av underveis. For å hjelpe til med dette har vi innført arbeidskrav i flere kurs, noe vi har fått gode tilbakemeldinger fra studentene på, sier han.

– Er kurstilbudet til BI godt nok?

– Over halvparten av våre førsteårsstudenter har vært innom de eksamensforberedende kursene, og tilbakemeldingene viser at studentene er svært fornøyde. Kursene koster ingenting ekstra for studentene. Vi har oppnådd «triple crown»-akkreditering internasjonalt og det er kun 70 skoler i verden med slik status, sier Dalen.

«Kvinner planlegger nøyere»

Igår skrev DN om at dobbelt så mange kvinner sliter med eksamensangst. 57 prosent av deltagerne på det største kurset til Aspiri Norge er kvinner.

– På de tidlige kursene er kvinneandelen 63 prosent, mens den kun er 51 prosent på kursene nærmest eksamen. Dette tyder på at kvinner planlegger eksamensforberedelsene sine nøyere og begynner lesingen før, sier Bjerkedal.

Han mener kvinner stiller høyere krav til seg selv og i større grad måler identitet og egenverdi i sine prestasjoner.

Les også: – Jeg har ligget i fosterstilling og grått  

Digitale videokurs

Thomas Talsnes er daglig leder i Enkeleksamen.no, som tilbyr digitale videokurs. Blant annet får de rundt 3000 registrerte medlemmene tilgang til online-forelesninger utført av tidligere studenter.

Selskapet hadde en omsetning på nesten 500.000 kroner ifjor, og ser ut til å doble summen i år. Vårsemesteret 2014 tjente nemlig selskapet cirka 400.000 kroner.

Medlemmene får tilbud om å betale 399 kroner for ubegrenset tilgang til kurs i 180 dager.

– Læring bør være tilgjengelig for alle, og digitalisering er fremtiden, sier Talsnes.

«Fra stryk til toppkarakter» er startet opp av Pål Hetland og Nikolai Høibo. De har gitt ut boken «Toppkaraktersystemet» og tilbyr online-kurs med tilgang i 12 måneder for 1750 kroner. DN har ikke lyktes med å få kontakt med Hetland og Høibo.

 

Les også på dn.no/talent:

Dette kjennetegner bedriftene som overlever

Stryker mest - med vilje

Kjendisenes kjæledegger (One Piece)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.