Kina eksporterte varer og tjenester til en verdi av 130,7 milliarder dollar i desember, viser tallene. Det er en oppgang på 17,7 prosent sammenlignet med samme måned året før.

Den kraftige veksten på årsbasis har sammenheng med nedgangen mot slutten av 2008, da finanskrisen rammet etterspørselen i mange av Kinas viktigste eksportmarkeder.

Overraskende vekst
Samlet steg eksporten til 1,20 billioner dollar i 2009, rapporterer den statlige kinesiske kringkastingen CCTV med henvisning til tall fra tollmyndighetene.

Importen økte samtidig hele 59 prosent til sitt høyeste nivå noensinne i desember.

Oppgangen i Kinas import og eksport er overraskende sterk. Ifølge en sammenstilling som Bloomberg News har gjort, hadde ingen av analytikerne i undersøkelsen forutsett de sterke handelstallene.

Verdens største eksportør
Kinas overskudd på handelen med utlandet var på 18,4 milliarder dollar i desember, rundt 100 milliarder kroner, mens det for hele året var 195 milliarder dollar, cirka 1.100 milliarder kroner.

Tall fra Tyskland i forrige uke bekrefter at Kina har passert Tyskland og blitt verdens største eksportland.

Det kraftige eksportløftet kan legge nytt press på kinesiske myndigheter om å la yuanen fortsette å styrke seg mot dollaren etter en 17 måneder lang pause.

Ved å forhindre at valutaen styrket seg har Kina nå passert Tyskland som verdens største eksportør, til tross for at landet i dag kan fortelle om sin første årlige nedgang i eksportskipninger på mer enn 25 år.

- Omslaget i eksporten er slett ingen overraskelse, gitt den kraftge kollapsen i handelen mot slutten av 2008. Men det er likevel gode nyheter og reflekterer en real forbedring i ekstern etterspørsel, sier strateg Brian Jackson i Bank of Canada til Bloomberg News.

Les også: Giske møter kinesiske toppledere

<b>Kineserne fikk det som de ville i København</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.