Klokken 06 norsk tid tirsdag denne uken klatret Torkjel Hurtig (27) de siste blytunge meterne opp til toppen av Mount Everest (8848 moh), og ble dermed den yngste nordmannen som så langt har besteget verdens høyeste fjell.

– Hadde jeg visst nøyaktig hva som var i vente ville jeg kanskje aldri prøvd, for de bakkene kan virkelig ta knekken på en, skriver han i en epost til DN.

Etter nesten to måneder i Nepal gikk drømmen hans i oppfyllelse. I ukevis har han bodd i teltleiren i Everest Base Camp og områdene rundt for å forberede kropp og psyke på den ekstreme belastningen, i likhet med hundrevis av andre klatrere med mål om å nå Mount Everest.

Rekordmange

 371 personer har denne våren fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell. Av disse er rundt 15 nordmenn, kjenner DN til. I tillegg skal like mange nepalske sherpaer (guider) opp sammen med klatrerne. Vanligvis når 60-70 prosent av dem toppen. I fjor ble det utstedt 289 tillatelser.

Torkjel Hurtig ved Mount Everest.
Torkjel Hurtig ved Mount Everest. (Foto: Privat)

- Et «waiting game»

DN besøkte Torkjel Hurtig og en rekke andre klatrere for et par uker siden i Everest Base Camp, der de forberedte seg på toppstøtet.

- Det er et «waiting game», sa Torkjel Hurtig om ventetiden før toppstøtet.
- Det er et «waiting game», sa Torkjel Hurtig om ventetiden før toppstøtet. (Foto: Line Kaspersen)

– Vi har hvert vårt store sovetelt og får god mat som kokken og crewet lager i kjøkkenteltet. Det er et «waiting game», og her i base camp er målet å ha det komfortabelt slik at hvile og restitusjon blir optimal. Egg og av og til bacon til frokost bidrar godt til motivasjonen. Høyere opp på fjellet er det derimot blodig alvor. Det er der vi skal prestere, og det gleder vi oss til. Nå har vi ventet litt vel lenge, innrømmet 27-åringen da.

Dagene frem til «summit day» ble fylt med akklimatiseringsturer opp til høyere nivåer for å stå bedre rustet til å nå toppen.

Etter å ha nådd over 7000 moh, ventet Torkjel og de andre deltagerne kun på at sherpaene skulle feste tauene hele veien til toppen og sette opp camp 3 og 4 klare til overnattingsbruk. 

– Det ble ikke bare et toppstøt, men et firedagers oppoverbakkemaraton med minimalt med hvile, forteller Hurtig nå. 

Etappene var på opptil 12 timer i kontinuerlig oppoverbakke med 15 kilo på ryggen. 

– Heldigvis var det bekmørkt da vi begynte å gå mot toppen, så det var vanskelig å vite hvor lenge det var igjen av bakkene. Det gjorde at jeg bare måtte fokusere på et langt og høyt skritt av gangen og kom til tider inn i gode rytmer med fordeling av skritt og pustepauser. Hadde jeg visst at jeg skulle holde på sånn i 12 timer vet jeg jammen meg ikke om jeg hadde holdt ut, sier Hurtig. 

– Det var først på vei ned fra toppen at det gikk opp for meg hvor vanvittig lang og bratt bakke jeg hadde beveget meg i motsatt retning kun noen timer tidligere, sier han. 

Hadde jeg visst at jeg skulle holde på sånn i 12 timer vet jeg jammen meg ikke om jeg hadde holdt ut, sier Torkjel Hurtig om den siste etappen til toppen. 
Hadde jeg visst at jeg skulle holde på sånn i 12 timer vet jeg jammen meg ikke om jeg hadde holdt ut, sier Torkjel Hurtig om den siste etappen til toppen.  (Foto: Privat/Torkjel Hurtig)

Mangler bare én fjelltopp 

Siden endte studier i industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU har Torkjel Hurtig jobbet på hovedkontoret til Sats Elixia for å ha den friheten han trenger til å planlegge og trene til fjellprosjektet sitt: 

Torkjel Hurtig i sitt eget telt i Everest Base Camp et par uker før han nådde toppen.
Torkjel Hurtig i sitt eget telt i Everest Base Camp et par uker før han nådde toppen. (Foto: Line Kaspersen)

Å bestige de såkalte Seven Summits, altså det høyeste fjellet på hvert av de syv kontinentene.

Under det første besøket hans i Nepal i 2014 ble det første høye fjellet besteget, 6189 meter høye Island Peak. Etterpå har han gjort unna fem av de andre fjellene. Nå gjenstår bare ett: Vinson Massif i Antarktis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert: