Det mener hjelpeorganisasjonen Oxfam, som mandag la frem en fersk rapport i forbindelse med at nærmere 200 land samles til en ny runde med klimaforhandlinger i Sør-Afrika.

FNs matvare- og jordbruksorganisasjon (FAO) hilste også forhandlerne velkommen med en ny rapport, der det går frem at 25 prosent av all dyrkbar jord nå er i ferd med å bli utarmet, blant annet som følge av vannmangel.

Dystre spådommer
FNs klimasjef Christiana Figueres kom også med dystre spådommer under åpningen av Durban-konferansen.

– Denne konferansen må berolige de sårbare, alle de som alt har lidd og de som kommer til å lide som følge av klimaendringene, om at det nå vil bli tatt håndgripelige skritt for en tryggere fremtid, sa Figueres.

– Konsentrasjonen av drivhusgasser i atmosfæren har aldri vært høyere, antallet mennesker som har mistet levebrødet som følge av klimaendringene har aldri vært høyere og behovet for handling har aldri vært mer tvingende nødvendig eller oppnåelig, sa hun.

Drevet ut i fattigdom
Flere titalls millioner mennesker er drevet ut i fattigdom i løpet av de siste par årene som et resultat av høye priser på hvete, mais og andre matvarer. Prisøkningene har sammenheng med ekstreme værforhold mange steder i verden.

– Dette vil bare bli verre etter hvert som klimaendringene skjer raskere, og landbruket merker presset, sier Kelly Dent fra Oxfam.

Hun peker på at ekstremvær ofte rammer fattigfolk på flere forskjellige måter. De kan bli nødt til å takle høyere matpriser samtidig som været har tatt knekken på husdyr eller ødelagt bygninger.

Sult i Somalia
I fjor fikk ble de viktige jordbrukslandene Russland og Ukraina rammet av hetebølge, tørke og skogbranner. Dermed steg hveteprisen på verdensmarkedet med mellom 60 og 80 prosent over en periode på flere måneder.

Også tørken på Afrikas Horn i år har naturlig nok påvirket matproduksjonen. Prisen på sorghum, en kornsort som vanligvis klarer seg med lite vann, lå 393 prosent over normalen i Somalia i sommer.

Landet er rammet både av tørke, krig og fravær av en fungerende regjering, og flere titusen mennesker har dødd av sult det siste halvåret.

Flom i Thailand
Til forskjell fra Øst-Afrika er det uvær og flom som har vært problemet i Thailand og Vietnam i det siste. Resultatet er at de lokale risprisene har gått i været.

Verdensbanken anslo tidligere i år at 44 millioner mennesker i utviklingsland er blitt drevet ut i fattigdom på grunn av økende priser på mat. Indeksen som viser prisnivået globalt nådde en topp i februar, men ligger fortsatt i dag 19 prosent høyere enn i fjor høst.

Samtidig som dyr mat rammer fattige mennesker direkte, kan utvikling også få betydelige politiske konsekvenser. Mange eksperter mener høye matpriser har vært én av årsakene til opprørerne i mange arabiske land i år.

- Må kutte utslipp
FNs klimapanel kom nylig med en ny rapport som konkluderte med at menneskeskapte klimaendringer allerede har ført til mer ekstremvær.

Hvis ikke forskerne bommer med sine prognoser, så blir situasjonen verre i årene som kommer. Oxfam ber landene som er samlet i den sørafrikanske byen Durban om å avslutte stillingskrigen som lammer forhandlingene og bli enige om tiltak som får ned utslippene av klimagasser.

– Den giftige blandingen av høyere priser og lavere kjøpekraft har ført mange mennesker ut i en krise i år. Hvis vi ikke handler i Durban, så kan dette mønsteret bli enda verre, sier Kelly Dent. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.