Danske bilister som vil kjøre på strøm i stedet for bensin eller diesel, har bare til nyttår for å kjøpe elbiler avgiftsfritt.

Den nye prisen blir på 1.522.000 kroner (over 1,8 millioner norske kroner) og inkluderer da avgifter til staten til en verdi av over 830.000 norske kroner.

Den heftige prisstigningen er et resultat av en avtale som regjeringen fredag inngikk med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale om at avgiftsfritaket for elbiler opphører fra nyttår.

Bilbransjen venter dermed kraftig økt salg av elbiler fram til nyttår når avgiftene slår inn og salget uavvendelig går ned.

Avgiftene blir faset inn over fem år, og avtalen går hardest utover de dyreste elbilene, som Tesla. Det ventes at salget av Tesla vil synke med 90 prosent fra nyttår.

Billigere elbiler vil ikke stige like mye, og de aller billigste slipper fortsatt avgifter på grunn av et bunnfradrag.

En Nissan Leaf, som i dag koster 274.900 danske kroner, vil etter nyttår koste 295.100 kroner, inklusive en avgift på 31.400 kroner, mens en VW e-up, i dag den billigste elbilen, synker i pris fra 186.300 til 178.700 kroner. (©NTB)

Se på DNtv: Se Tesla Model X

Se Tesla Model X
I skrivende stund lanserer elbilprodusenten Tesla og Musk selskapets seneste modell, SUVen Tesla Model X.
02:08
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.