Salget av elbiler når stadig nye høyder i Norge. Nå frykter Norges Automobil-Forbund (NAF) at dette vil føre til at regjeringen allerede i kommende statsbudsjett kutter avgiftsfordelene på grønne biler.

NAF-direktør Stig Skjøstad advarer om at markedet for elbiler i Norge kan rase sammen dersom de økonomiske fordelene ved å velge elbiler forsvinner, skriver Aftenposten.

– Regjeringen må sørge for at man ikke trekker ut kontakten av elbilmarkedet for tidlig. De økonomiske insentivene bør beholdes i alle fall fram til 2020, mener han.

Store fordeler

Elbiler er i dag fritatt for både engangsavgift og merverdiavgift, kan kjøre i kollektivfeltet og har en årsavgift på bare 420 kroner.

I juli i år viser tall fra Opplysningskontoret for veitrafikken at det rullet over 32.000 elbiler på norske veier, noe som er mer enn en dobling siden juli i fjor.

Enighet

I klimaforliket som alle partiene på Stortinget unntatt Frp ble enige om i 2012, forplikter de seg til å ikke fjerne avgiftsfordelene for elbiler før i 2017, eller når antallet overstiger 50.000.

– Ut fra signalene som er kommet fra regjeringen, vil det ikke overraske oss om avgiftsfordelene for elbiler blir kuttet allerede i statsbudsjettet for 2015. Dette er en utvikling som vil være historieløs, mener NAF-direktøren.

Statssekretær Jørgen Næsje (Frp) i Finansdepartementet opplyser til avisen at spørsmålet om hvordan føringene fra klimaforliket skal følges opp ikke er vurdert ennå.

– Det er for tidlig å si noe om når arbeidet vil være ferdig, skriver Næsje i en epost til avisen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.