– Det er ikke noen grunn til å sprette sjampanjen, men vi har fått en halv seier. Vi er fornøyd med å få lengre forutsigbarhet enn 2015 som vi hadde før klimaforliket, sier leder i Norsk Elbilforening, Snorre Sletvold i en pressemelding.

Klimaforliket som ble inngått på Stortinget i går garanterer for dagens avgiftsfordeler ved kjøp og bruk av nullutslippsbiler ut neste stortingsperiode, altså 2017 eller til antallet biler når 50.000.

Les også: Enighet om et klimaforlik på Stortinget

Elbilene er blant annet fritatt for engangsavgift og merverdiavgift ved kjøp, kjører gratis i bomstasjoner og kan benytte seg av kollektivfeltet.

– Nå kan alle som står i bilbutikken velge elbil uten å være usikker på om fordelene plutselig forsvinner, sier Sletvold.

Hittil i år har 1475 nye elbiler blitt registrert, noe som tilsvarer 2,5 prosent av nyregistrerte personbiler så langt i år. Det finnes nå til sammen nesten 7000 elbiler i Norge.

Deler av bilbransjen er mer lystig etter gårsdagens forlik.

- Fem års garantert forutsigbarhet er historisk i bilavgiftssammenheng, sier Bernt G. Jessen i Motor Gruppen til Bilnorge.no. Motor Gruppen som står bak fjorårets store salgsvinner blant elbilene; Mitsubishi i-MiEV. og er også i startgropen for å lansere flere elektriske modeller fra Renault på det norske markedet.

Les også: Vil vokse med elbil

En annen nyhet i forbindelse med klimaforliket er at nå også ladbare hybrider får tilgang til parkering og lading slik elbilene allerede har. Dette gjelder biler som Opel Ampera og den kommende Toyota Prius plug-in hybrid.

Her er solgte elbiler så langt i år:

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.