Det delvis statlige oljeselskapet har for første gang i historien ansatt en toppsjef fra egne rekker.

Eldar Sætre (58) startet sin karriere i Statoil som nyutdannet i 1980 og har jobbet under samtlige tidligere Statoil-sjefer. Etter gradvis å ha klatret i gradene ble han ifjor høst bedt om å fylle tomrommet etter Helge Lund i en overgangsperiode.

Eldar Sætre i Statoil

Sætre har også vært medlem av selskapets konsernledelse siden 2003, først som økonomi- og finansdirektør (CFO), så som leder for forretningsområdet Markedsføring, prosessering og fornybar energi (MPR).

Han var også sentral under børsnoteringen av Statoil i 2001 og fusjonen med Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet i 2007. Videre var Sætre ansvarlig for omleggingen av markedsstrategien for naturgass i Europa, og har de siste årene ledet omstillingen ved selskapets landanlegg.

Ikke kandidat til toppsjef

Klaus Mohn, tidligere sjeføkonom i Statoil og nå professor ved Handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger, roste valget av Sætre som midlertidig sjef ifjor.

- Sætre kjenner selskapet inn og ut. Han er godt kjent i både politiske miljøer og kapitalmarkedet, sa Mohn i høst.

Det var likevel ikke opplagt at Sætre var styrets førstevalg. Samme dag som han ble konstituert toppsjef, avviste Sætre at han var en kandidat til jobben, noe han formidlet styret.

- Jeg er glad for at han endret mening underveis. Samtidig ligger det en styrke i at vi gjennomførte et bredt søk. For Statoil må ha den beste kandidaten, sier styreleder Svein Rennemo i dag.

Hovedpersonen selv mener vikarjobben har gitt mersmak.

- Da jeg kom inn i jobben, opplevde jeg hvor mye glede, inspirasjon og energi stillingen gir. Jeg trives med utfordringene, og ser frem til å jobbe videre med et enda lengre tidsperspektiv, sier Sætre.

Blant Norges best betalte sjefer

Nå blir han en av landets best betale og omtalte toppsjefer.

Sætre får en fastlønn på 7,7 millioner kroner, hvorav 5,7 millioner er pensjonsgivende inntekt.

Han vil delta i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver, lik tidligere fastsatt for konsernsjefstillingen, opplyser Statoil.

Født i 1956

Sætre er født 8. februar 1956 og vil denne uken fylle 59 år. Han beholder sin eksisterende pensjonsavtale som gir ham rett til å fratre ved fylte 62 år, altså om tre år.

- Jeg går inn i jobben med en langsiktig horisont på oppgavene som møter meg. Jeg kommer til å gjøre den så lenge styret og jeg er enig om at jeg er rett person for jobben, sier Sætre.

Les også:
Sætre ny toppsjef i Statoil

«Ikke aktuell som permanent Statoil-sjef»

Fire krav til den nye Statoil-sjefen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.