KrF har store forventninger til Oljedirektoratets rapport om elektrifisering av Utsirahøyden i Nordsjøen.

Teknisk Ukeblad ba mandag om innsyn i rapporten. NTB har gjort det samme, men foreløpig er ikke dokumentet offentliggjort.

– Olje- og energidepartementet har ikke mottatt rapporten og vil ta stilling til den videre behandling av den, inkludert tidspunkt for offentliggjøring, etter at den er mottatt, opplyste departementet til NTB tirsdag.

Rapporten skal blant annet gi svar på om det er mulig å forsyne alle de fire oljefeltene på Utsirahøyden uten å forsinke første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.

Store forventninger

Kristelig Folkepartis Kjell Ingolf Ropstad forutsetter at utredningen er grundig og nøytral, slik at den kan ligge til grunn for Stortingets videre arbeid med saken.

– Det var avgjørende for oss å få en nøytral utredning fra Oljedirektoratet for å finne ut om det var mulig å velge den optimale elektrifiseringsløsningen allerede fra oppstarten av Johan Sverdrup, sier Ropstad.

Johan Sverdrup er det største av feltene på Utsirahøyden, formasjonen i Nordsjøen som rommer enorme forekomster av olje og gass.

Spørsmålet om elektrifisering av Utsira var en av de største politiske stridssakene i vår. Frontene sto mellom opposisjonen på den ene siden og regjeringspartiene, med olje- og energiminister Tord Lien (Frp) i spissen, på den andre siden.

– Vi savnet en statsråd som var offensiv og utålmodig etter å finne en løsning som sikrer at utslippene fra Utsirahøyden kan kuttes, sier Ropstad.

Enstemmig

Etter først å ha spilt solo om saken, ble opposisjonen enig med regjeringspartiene om framgangsmåten for elektrifisering av Utsira. Et enstemmig vedtak fra juni slår fast at Oljedirektoratet må vurdere hvor raskt kabelforbindelsen mellom feltene Gina Krog, Edvard Grieg, Ivar Aasen og Johan Sverdrup kan etableres.

I tillegg skal utredningen gi svar på om det er mulig å sikre en områdeløsning for kraft fra land allerede fra produksjonsstart på Johan Sverdrup – uten at det fører til forsinkelser.

Teknisk Ukeblad har tidligere fortalt at Oljedirektoratet angivelig ikke har trukket inn elkraftkompetanse fra NVE og Statnett, slik opposisjon har bedt om. I tillegg skal det kun ha gått ut én skriftlig henvendelse fra OD i forbindelse med rapporten – og den skal ha gått til Statoil.

– Jeg registrer at det er kritikk både mot at det er få som har vært inkludert i arbeidet og at det er mangel på kompetanse på elektro i Oljedirektoratet. Jeg håper at dette ikke stemmer, men dette er også et moment som gjør det viktig å offentliggjøre rapporten, sier Ropstad til NTB. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Statoil går for kraftplan i to faser

 
- Handler om at Stortinget tok til vettet

 
Hevder Statoil vil omgå Utsira-vedtak