Terje Lien Aasland valgte å komme med ros da olje- og energiminister Tord Lien (Frp) leverte et brev til Stortinget om Utsira-utbyggingen tirsdag.

– Han er konstruktiv og viser en helt annen holdning til elektrifisering enn han gjorde for bare kort tid siden, sier Aasland til NTB.

Uttalelsen sto i skarp kontrast til reaksjonene fra Venstre og KrF på det samme brevet.

– Inneholder klare mangler, fastslo leder i Stortingets olje- og miljøkomité og Venstre-nestleder Ola Elvestuen.

– Ikke godt nok, konstaterte KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

Grønt lys

Ropstad konkluderte med at Ap nå støtter regjeringens opplegg.

– Jeg er overrasket over at Ap nå ser på fase 2 som oppstartsfasen, sa han til Aftenposten.

Også andre medier meldte at Ap nå godtar regjeringens opplegg. Først og fremst fordi Aasland i en pressemelding tirsdag grep fatt i følgende uttalelse fra olje- og energiministerens brev:

«Departementet mener således en kraft fra land-løsning for hele Utsirahøyden kan realiseres uten at det medfører risiko for utsettelse av produksjonsstart for Johan Sverdrup-feltet hvis det gjøres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartfase».

Det ble av flere forstått som grønt lys fra Ap for Tord Liens løsning.

Aviser regjeringsstøtte

Ap-representanten understreker overfor NTB tirsdag ettermiddag at pressemeldingen ikke er ment som støtte til regjeringens opplegg eller som en skrinlegging av flertallets Utsira-avtale.

– Vi står last og brast bak avtalen. Når statsråden skriver at hele anlegget kan elektrifiseres ved byggetrinn to, altså om tre til fem år, så må jeg understreke at det syns jeg er veldig lang tid og veldig rundt formulert, sier Aasland.

Han presiserer at det er viktig for Ap å unngå forsinkelser, og at han først og fremst biter seg merke i at Tord Lien nå for første gang sier at det er mulig å gjennomføre elektrifisering uten forsinkelser.

Kakefeiring

Det ble feiret med flaggpyntet marsipankake i Vandrehallen i Stortinget da alle de seks opposisjonspartiene 16. mai kalte inn til felles pressekonferanse med beskjed om at de står sammen om å kreve elektrifisering fra land for hele Utsira-anlegget.

Et av punktene i avtalen var at det må legges til rette for å koble sammen plattformene allerede i oppstartsfasen for Johan Sverdrup-feltet.

Aasland sier det er åpenbart rom for å tolke begrepet oppstartfasen.

– Jeg har vært bevisst på ikke å tolke det. Jeg ser at andre partier i avtalen kan være enda mer utålmodig enn det vi er. Det er en uenighet vi tåler helt fint. Men jeg understreker at det ikke er Tord Liens fremdriftsplan i tirsdagens brev som legges til grunn. Hva oppstartfasen som begrep innebærer skal vi ha på plass når plan for utbygging og drift kommer, sier Aasland.

I en kommentar til NTB tidligere tirsdag på hva som reelt sett er forskjellen på en utbygging i to faser og en utvidet forståelse av begrepet «oppstartsfase», sa Aasland at det vesentlige ikke er om det blir full elektrifisering i 2021, 2022 eller 2023. – Det viktigste er ikke når, men at alle feltene skal forsynes med kraft fra land. Når det er sagt, er det klart at vi vil ha på plass en områdeløsning så fort som mulig, sa han.

Helt nødvendig

Elvestuen mener at Tord Lien ikke leverte varene med brevet til Stortinget tirsdag.

– Vi har gitt statsråden en tredelt oppgave: Hele Utsira-høyden skal områdeelektrifiseres, dette skal inn i konsesjonsvilkårene for Johan Sverdrup-utbyggingen og vi skal ha en konkret og troverdig tidsplan for arbeidet. Statsråden har dermed fått et klart oppdrag av Stortinget, og vi forventer at han leverer i tråd med dette når planen for utbygging og drift legges fram til neste år, sier han til NTB.

Elvestuen legger til at Liens brev på nytt har demonstrert at opposisjonens Utsira-avtale var «helt nødvendig». (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.