For et par uker siden skapte det stor brudulje da alle partiene på Stortinget minus regjeringspartiene Høyre og Frp tilsynelatende instruerte olje- og energiminister Tord Lien i en av de mest betente klimasakene. Stortingsflertallet sa da at de nye oljeplattformene på Utsirahøyden i Nordsjøen skulle drives med kraft fra land så fort som råd er, for å dempe norske CO2-utslipp.

Les alt om saken: Elektrifisering av sokkelen

I dag sendte Lien sitt svar til Stortinget. I brevet slår han for første gang utvetydig fast at regjeringen ønsker full elektrifisering av alle de fire nye feltene i området. Han ber bare om at fullelektrifiseringen kommer i fase to av gigantutbyggingen Johan Sverdrup, tre til fem år etter oppstarten av fase en i 2019:

«Departementet mener således en kraft fra land-løsning for hele Utsirahøyden kan realiseres uten at det medfører risiko for utsettelse av produksjonsstart for Johan Sverdrup-feltet hvis det gjøres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartsfase».

Tilfredsstiller Ap

Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Terje Aasland er godt fornøyd med brevet fra Lien.

- Det er en konstruktiv tilnærming, sier han.

Ap har hele tiden vært særdeles opptatt av at Johan Sverdrup-utbyggingen ikke må forsinkes som følge av elektrifiseringskravet. Statoil har advart om at prosjekteringen av fase en har kommet så langt at et pålegg om fullelektrifisering nå kunne forsinke hele prosjektet med et år og koste 20 milliarder kroner i nåverditap.
Aasland mener det er et viktig hensyn å ta. Han mener det sentrale for Ap er å få slått fast i konsesjonsvilkårene at hele området skal elektrifiseres så tidlig som praktisk mulig. Da spiller det mindre rolle om det tar litt lenger tid å få på plass enn først tenkt.

Elektrifiseringstilhenger Kjell Ingolf Ropstad i Krf har vært blant de mest iherdige i den store kraftkampen. Han liker dårlig at Ap tar imot Liens utstrakte hånd.

- Jeg mener svaret ikke er godt nok. Det må en mer ambisiøs og konkret tidsplan til for å oppfylle enigheten opposisjonen har, sier Ropstad. 

Misliker svaret

Nestleder Kari Elisabeth Kaski i klimaorganisasjonen Zero liker Liens svar enda dårligere:

- Det er avgjørende at hele Utsira-området får kraft fra land og for å nå klimaforlikets målsetning må dette skje så raskt som mulig og ligge som krav i konsesjonsvilkårene. Det betyr at Tord Lien må følge opp Statoil og de andre lisenshaverne tett i deres arbeid for å sikre områdeelektrifisering, sier hun.

- Lien bidrar til å spre usikkerhet om utbyggingene når han er uklar i spørsmålet om områdeelektrifisering. Jeg mener det vil være til det beste for alle parter hvis han tar en mer offensiv rolle i dette spørsmålet og vi får en tydelig avklaring. 

Les også:

- Den største feilen en investor kan gjøre  

Derfor vil en krise her gi dobbel smell for Norge

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.