Salget av nye boliger i USA falt rekordmye mai. I løpet av måneden var salget ned 33 prosent til et rekordlavt nivå på en årlig salgsrate på 300.000 boliger, melder Marketwatch.

Nedgangen kommer etter at myndighetene fjernet en føderal skattelette til boligkjøpere. Årstakten er den laveste siden 1963 og salget av nye boliger for mars og april ble også revidert ned.

På forhånd trodde analytikerne at tallene ville bli ille. Men det ble mye verre enn fryktet. Ifølge en undersøkelse Bloomberg News gjennomførte på forhånd var det ventet en nedgang i salget av nye boliger i mai på 18,7 prosent.

For å være kvalifisert for skattelette opp til 8.000 dollar måtte kjøperen ha signert en salgsavtale innen utgangen av april. Det har bidratt til å presse mange av salgene inn i årets fire første måneder, og salget økte med 29 prosent fra februar til april.

Et stort spørsmål
Det store spørsmålet for boligmarkedet, og kanskje også for den amerikanske økonomien, er om boligmarkedet kommer til å styrke seg betydelig fra dagens nivå. Dersom salgstallene fortsetter å holde seg svake kan prisene falle videre. Det kommer til å legge negativt press på forbruket, økte konkurssalg og føre til ytterligerer tap for bankene.

Salgstallene falt markert i alle fire regioner, mens salget var ned mer enn 50 prosent i vest.

Medianprisen i mai var på 200.900 dollar, ned 9,6 prosent fra et år tidligere og det laveste nivået siden desember 2003. Lageret av nye, usolgte, boliger representerer nå et 8,5 måneders tilbud.

De svake tallene kommer på toppen av salgstallene for brukte boliger igår, som også var svært svake: Boligtrøbbel i USA

Både Oslo Børs og Wall Street faller dypere etter tallene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.