Den verdenskjente seriegründeren av PayPal, SpaceX og Tesla snakker torsdag om hvordan man kan produsere fornybar energi på en klimaeffektiv måte på regjeringens transportkonferanse.

- Jeg er kun i Europa for å besøke Norge. Takk for hjelpen ved å ta i bruk elektriske kjøretøy. Alle i Norge bør være stolt av det, og hos Tesla ser vi på Norge som pionerer, særlig innenfor bruk av elektriske kjøretøy i vinterlige forhold, sa Musk.

Musk takket for støtten og sa at han elsker Norge.

Han trakk også frem superkunden fra Narvik, Jens Kratholm, som er enkeltpersonen i verden som eier flest Teslaer.

Har solgt 400.000 biler de siste ukene

Musk lanserte for noen uker siden den tredje modellen av Tesla. Ifølge han selv har nesten 400.000 bestillinger kommet inn, til en verdi av 14 milliarder dollar.

- Vi så at den eneste veien til suksess var å starte med en dyr modell, fortsette til en mellom-dyr bil og videre til en billigere modell med høyt volum. Det er steg tre som er livsviktig for å ha en ekte effekt på verden. Det har vært drømmen med Tesla fra starten av, sa Musk, og fortsatte:

- Denne bilen er flott for middelklassefamilier. Og jeg vil igjen takke folk i Norge som i mange år har kjempet for fornybar transport og energi, og støttet fremveksten av elektriske kjøretøy.

Utfordret på olje og gass

I spørsmål/svar-seksjonen ble han utfordret fra salen om hans posisjon om oljeleting i Barentshavet.

Da svarte Musk diplomatisk.

- Jeg er enig med ministeren (Ketil Solvik Olsen, journ.anm) i at det olje og gass har en kortsiktig rolle å spille. Fornybar energi og elektriske kjøretøy er fremdeles på et tidlig stadium, og det tar tid å skalere opp til høye volumer, sa Musk, og fortsatte:

- Det viktige er at prisen på olje og gass må ta i betraktning dens påvirkning på miljøet. Markedet fungerer bra når prisingen er korrekt, men om ikke prisen justeres for miljømessige konsekvenser, er det akkurat som en subsidiering. Hvis ikke vi hadde hatt olje- og gassbransjen ville vi fått en økonomisk kollaps og folk hadde sultet ihjel. Det er nødvendig kortsiktig, men jo fortere vi akselerer endirngen til en fornybar økonomi, jo bedre vil det være for verden.

Musk var bare med på den første timen av konferansen. Han ankom VIP-inngangen på Astrup Fearnley-museet rundt 08.50, eskortert av fem livvakter som forhindret DNs reporter i å stille han spørsmål.

Hemmeligholdet rundt hans opphold i Norge er stor. Departementet har etter det DN kjenner til fått svært lite informasjon om hvor lenge Musk blir i Norge og hvor han bor.

Sørafrikaneren har heller ikke ønsket å gjøre intervjuer med pressen mens han er på norsk jord.

Se DNtv:
Tesla-gründeren får problemer med å svare på spørsmål om Tesla-produksjonen kan flyttes til Norge: - Vel, eh...
Selv om norsk kraft skulle være renest i verden, har Elon Musk tydeligvis andre grunner til å tvile på om det er lurt å produsere elbil Norge.
01:55
Publisert:

Statsminister Erna Solberg streamet direktevideo på sin Facebook-konto da hun møtte Elon Musk
I underkant av 500 personer fulgte statsministerens livesending.
01:13
Publisert:
 

Se direktesending fra konferansen her:

 

 

 
 

Les også:  

Netthandel på vei inn i bilbransjen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.