«Hørte akkurat at Norge vil forby salg av diesel- og bensinbiler i 2025. For et fantastisk kult land. You guys rock!»

Det skriver Tesla-sjef Elon Musk i en Twitter-melding fredag kveld. I tillegg poster han et bilde av DNs avisforside fredag, der nyheten om at det bare skal selges nullutslippsbiler fra 2025 først ble kjent. Teksten på fronten til DN var "Stopper salg av diesel- og bensinsbiler i 2025".

DN skrev fredag at Frp går inn for at det ikke skal selges nye bensin- eller dieselbiler fra 2025.

Gruppemøtene i Høyre, Frp, KrF og Venstre banket onsdag gjennom en banebrytende enighet om energimeldingen som olje- og energi­minister Tord Lien la frem i april. I 16 punkter og felles merknader forsterker partiene regjeringens forslag.

Les hele saken her: Frp vil fjerne bensinbilene dnPlus (DN+)

Konkret er partiet blitt enig med Høyre, KrF og Venstre om at «regjeringen i forslaget til Nasjonal Transportplan for 2018-2029 fastsetter måltall for antall lav- og null­utslippskjøretøy, herunder personbiler, varebiler, busser og tunge kjøretøy i 2025 som følger vedtatte klimamål og det teknologiske potensialet fra fagetatene».

Det avgjørende her er henvisningen til måltall og fagetater. For Frp slutter seg dermed til transportetatene som blant annet sier at «Etter 2025 skal nye privatbiler, bybusser og lette varebiler være nullutslippskjøretøy – Innen 2030 skal nye tyngre varebiler, 75 prosent av nye langdistansebusser, 50 prosent av nye lastebiler være nullutslippskjøretøy.»

- Det blir bare salg av nullutslippsbiler i 2025, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Frps Korsberg er enig:

- Ja, når vi bruker positive virkemidler som gjør at forbrukeren får gode valgmuligheter, går det i den retningen, særlig når Enova skal rulle ut ladestasjoner for hydrogen, sa han til DN torsdag.

...men nå drar Frp i håndbrekket

Det er denne nyheten Tesla-sjef Elon Musk omfavner til fulle. I skrivende stund har tweeten hans blitt retweetet over 2450 ganger og har fått 3400 likes.

Så spørs det om han blir like glad over å høre at Frp nå plutselig angrer:

Enigheten varte nemlig under et døgn.

Da forsiden i DN - med tittelen «Stopper salg av bensin- og dieselbiler i 2025» - ble lest torsdag kveld og fredag morgen, dro Frp-erne i håndbrekket.

«I fredagens utgave skriver Dagens Næringsliv at bensin- og dieselbiler skal forbys fra 2025. Dette er ikke korrekt,» skrev Øyvind Korsberg på Frp.no.

I en felles pressemelding fra de fire partiene var budskapet moderert:

«Det er ikke snakk om å forby salg av diesel- og bensinbiler i 2025, slik man kan få inntrykk av i Dagens Næringsliv.»

Det blir altså ikke forbud, noe DN heller ikke skrev: Frp drar i håndbrekket dnPlus

Klimaministeren tweetet også

Klimaminister Vidar Helgesen (H) var så fornøyd at han tok bilde av DNs forside og la ut på Twitter:

«Bred klima- og energipolitisk offensiv fra samarbeidspartiene gjør en god energimelding enda bedre».

Helgesen, som er en av dem som i regjering får ansvaret for å finne løsningen på hvordan 2025-målet skal nås, fikk selv nylig sin første elbil, en Golf. Klimaministeren vil ikke intervjues om saken siden Tina Bru har ansvaret, men skriver i en sms at «i 2025 vil jeg personlig møte dem som kjøper noe annet enn lavutslippsbiler».

I Frp, derimot, var begeistringen for enigheten så minimal at partiet ikke lenger kunne stå inne for den. De skal behandle saken på nytt mandag.

- Hva gjelder tekst og årstall og ikke minst fortolkninger skal gruppen behandle mandag sammen med andre saker, skriver parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik i en sms.

 

Les også:

Ønsker full kontroll med Røkkes fiskeselskaper  

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.