- Jeg skal være så vågal og rette en takk til én person her. Og det er meg selv. Dette har ikke vært noe soloprosjekt, men det har vært spesielt å møte internasjonale partnere som lurer på hvor han gründeren er når jeg som kvinne har kommet på forhandlingsmøter, uttalte en svært glad Skøien.

På selveste kvinnedagen inviterte Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet til kvinnelig gründerfest i Akersgata.

Med selskapet Comlight AS har Siri D. Skøien utviklet et unikt system for intelligent sensorstyrt veibelysning som vil redusere energiforbruket uten at det går på bekostning av trafikksikkerheten.

For fjerde år på rad ble «Årets gründerkvinne 2012» kåret av Nærings- og handelsdepartementet og Innovasjon Norge. Prisutdeler og nærings- og handelsminister Trond Giske, mener Skøien er en god rollemodell som kan inspirere flere kvinner med gode ideer til å bli gründere.

- Siri har vist at utholdenhet, tro på seg selv og sitt prosjekt som er viktige suksesskriterier for en gründer. 30 prosent av norske gründere er kvinner, og vår ambisjon er å øke denne andelen, sier Giske.

 

Klimautfordring
Årets prisvinner har brukt fire og et halvt år på å få sin innovasjon ut i markedet. Hittil har teknologi innen intelligent belysning og lysstyring basert seg på å dimme hele veistrekninger uavhengig av om noen ferdes der eller ikke.

- Prinsippet vårt er det samme som råder hjemme om å ikke sløse energi og skru av lys når en kan, uten å la det gå utover trafikksikkerheten, forteller Skøien.

Ifølge gründeren har en av de største utfordringene for prosjektet vært å få en stabil og sikker løsning som tåler tøffe klimatiske forhold over tid. Produktet er nå verifisert og bedriften har fått innvilget patent i ni land.

- I Norge finnes én million lyspunkter, det vil si at besp#229spotensialet er om lag 250 millioner norske kroner per år. I Europa, med 90 millioner lyspunkt, er besp#229spotensialet enormt, sier gründeren.

Mer vekst med million
Skøien er til daglig leder og styremedlem i Comlight AS. Selskapet ble etablert i 2007, da med tre andre familiemedlemmer som deleiere, og to eksterne småeiere som ble hentet inn som rådgivere og ressurspersoner.

Vekstprosjektet som millionen fra Nærings- og handelsdepartementet og Innovasjon Norge skal brukes til, er neste versjon av et Comlight-produkt. Denne versjonen skal rette seg mot parkbelysning, lysløyper og andre offentlige steder der det er utendørs belysning.

Fra smykker til vindmølleteknologi
Seniorrådgiver Hanne Sterten i Innovasjon Norge forteller at 70 kandidater har blitt vurdert. Juryen har silt ut de beste gründerne og stod til slutt igjen med seks kandidater. Gründerkvinnene har satset på nok så forskjellige områder.

Disse kvinnene kjempet sammen med Siri D. Skøien om tittelen «Årets Gründerkvinne 2012»:

  • Ane Lillian Tveit har etablert bedriften So-ro AS med utgangspunkt i So-ro vuggen som vugger forlengs og gir barnet lineær stimuli. Vuggen fikk merket for Godt Design fra Norsk Designråd i 2010.
  • Heidi Wang er CEO for bedriften Noen AS. NOEN tilbyr aktivitets- og omsorgstjenester til eldre generelt og har spesialisert seg på tjenester til personer med demens. Tjenestene utøves av personer som er rekruttert tilbake til arbeidslivet og som trenes i NOENs egenutviklede metodikk for å utøve kunnskapsbaserte tjenester.
  • Astrid Skreosen har gründet Asap Norway AS med utgangspunkt i superabsorberende oppdekningsutstyr for helsevesenet. Bedriften etablerer nå full skala produksjon og retter seg i 2012 mot Skandinavia og har internasjonale vekstambisjoner.
  • Celine Engelstad har sammen med Gunnvor Vik har Celine etablert bedriften Celine Engelstad AS som tilbyr norske designsmykker i ekte sølv, til en overkommelig pris. Designet tilbyr en modernisering av edle metaller og «gamle» materialer i ny bruk som har skapt nyskapende produkter.
  • Ane Christophersen har etablert Windflip AS som er basert på en lekter som frakter ferdig sammensatte vindturbiner liggende og som på en effektiv og elegant måte reiser turbinene til havs og installerer dem offshore. Konseptet er basert på kjent teknologi sammensatt på en ny måte for å senke kostnadene i frakt og installasjon av vindmøller.

Les også:

- Finansministeren bør takke norske kvinner daglig

Hodejegere skaper slappe kandidater

De kalles gullskjørt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.