Igår, etter mange måneders betenkningstid, nasjonaliserte han krisebanken Northern Rock.

Darling kunne ha solgt banken til Richard Bransons Virgin Group eller en intern gruppe dannet av bankens ledelse, men mener ingen av dem ville strekke seg langt nok. Via Bank of England har skattebetalerne lånt banken 250 milliarder kroner. Det vil Darling ha tilbake. Får han ikke det, vil det være en ren gave fra skattebetalerne til kjøperne, er hans argument.

Å la dagens aksjonærer få drive videre med gigantlånet pluss en offentlig garanti for at alle innskudd er sikre, ville være en tilsvarende gave til aksjonærene. Sannsynligvis vil aksjene derfor bli nullet slik de i sin tid ble i Kreditkassen. Argumentet er at uten statens bidrag er ikke banken verd noe som helst. Dermed vil en DnB-løsning med betydelig nedskrivning av aksjene være urimelig

Den triste historien om Northern Rock starter med en melding i BBC 13. september ifjor. Av den fremgår det at banken har bedt om og fått et nødlån på 25 milliarder pund i Bank of England. Dagen etter er det køer utenfor Northern Rocks banklokaler. Innskyterne vil ta ut pengene sine. Noe slikt har man ikke sett i Storbritannia siden dronning Victorias dager.

For å berolige kundene og å holde banken flytende, garanterer Darling også alle innskudd. Sammen med sentralbanklånet hjelper det, men krisen er ikke over. Bankens økonomi er for dårlig.

Det viktige for Darling er at staten det vil si skattebetalerne skal få pengene tilbake. Da kan han ikke dele ut gaver til ivrige kjøpere eller til aksjonærer som tross alt har satset pengene i et marked med risiko.

Nasjonaliseringen betyr ikke at Northern Rock-saken er over. Den vil bli brukt for alt den er verd av den politiske opposisjonen, og det er ikke usannsynlig at det vil bli gjort juridiske fremstøt fra aksjonærer som synes løsningen er urimelig. Kanskje vil det også bli en ny runde med debatt når banken en gang skal privatiseres igjen, for finansministeren insisterer på at nasjonaliseringen er midlertidig. Bankens fremtid er i privat sektor når markedsforholdene bedrer seg, sier han.

Selv om Darling til slutt handlet riktig, er det ingen tvil om at nasjonaliseringen betraktes som noe pinlig. I britisk politikk er statseierskap passé. Dessuten vil enkelte betrakte hele saken som en stygg flekk på City of Londons renommé som ledende finanssentrum. De eneste vinnere er innskyterne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.