Sony Ericsson legger mye vekt på å være innovative innen mobilkamera. Deres Cybershot-telefoner er blitt ganske populære og mange av dem tar ganske gode bilder. Samtidig har vi tidligere kritisert Sony Ericsson for å legge for stor vekt på megapiksler, eller bildenes størrelse, fremfor kvaliteten i bildene, som skarphet og fargegjengivelse.

Det nye flaggskipet innen kameramobiler, C905 er dessverre ikke noe unntak. Det tar bilder på hele 8,1 megapiksler. Dette gir bilder som kan skrives ut i plakatstørrelser. Men det hjelper lite når bildene man tar ikke er gode nok.

Uskarpt
Etter å ha tatt en mengde bilder med C905 i varierende omgivelser er konklusjonen entydig: Den tar ikke gode nok bilder til å være et flaggskip innen kameratelefoner. Bildekvaliteten forsvarer ikke prisen på over 4.000 kroner og den gjør seg i hvert fall ikke om man vil forstørre bilder eller skrive dem ut. Dette er langt fra den kvaliteten man får i selv billige kompaktkamera.

Selve bruken av kameraet er enkel og lett forståelig. Egne knapper lyser opp når telefonen er i kameramodus for å gjøre betjeningen enkel.

Kameraet har ansiktsgjenkjenning som hjelper til å ta fokus. Blitsen er også ganske bra for en mobiltelefon, men generelt sett ikke god nok. Den har alt for kort rekkevidde.

Funksjonen Smartkontrast skal gi en mer intelligent kontrast i bildene, men gjør dem egentlig bare overeksponert. BestPic-funksjonen har vært med en stund og består i at en rekke bilder tas i rask rekkefølge og så velger man det beste. Dette er en grei funksjon, men har stort sett liten praktisk betydning.

Se eksempelbilder i bunnen av artikkelen.

Design
Utformingen av telefonen er kjedelig, men funksjonell basert på skyvedeksel. Skjermen er litt større enn vanlig, men har Sony Ericssons tradisjonelle 240x320 pikslers oppløsning. Jeg ser ikke helt poenget med å ha en slik standardskjerm på en kameratelefon med 8,1 megapiksler oppløsning. Det hadde vært hyggelig om de spanderte en bedre skjerm på kundene sine. På en annen side ville jo en bedre skjerm avslørt hvor dårlig bildene er.

Tastene er stort sett greie å bruke og av en behagelig størrelse takket være skyvedesignen. Som mobiltelefon fungerer C905 veldig bra, det er bare som kamera den skuffer. Så til de grader.

Funksjonalitet
Vi får standard funksjonalitet i denne telefonen. Sony Ericssons programvare begynner å bli rimelig komplett, med gode funksjoner for multimedia og svært effektive basisfunksjoner. Oppslag i kontaktregister er enkelt og om man får mange meldinger kan disse sorteres på flere måter. Man kan fjernsynkronisere kontakter, kalender og e-post mot en Ericsson-server eller Microsoft Exchange. Dette er en stor fordel for bedriftsbrukere, men vær obs på at dette ikke er noen spesielt god telefon for e-post eller de med fyldige kalendre. Det er ingen visning av kommende avtaler i venteskjermen, for eksempel.

Konklusjon
C905 føyer seg inn i rekken av skuffende kameratelefoner fra Sony Ericsson. Ikke forvent deg svært gode bilder av denne telefonen, selv om den markedsføres som et fullverdig alternativ til digitalkamera.

Som telefon fungerer den godt, men det er ikke nok til å forsvare en pris på over 4 000 kroner.

Les flere tester i vår testseksjon.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.