Først nå er produksjonen så stabil at Statoil tør markere den enorme investeringen som noe positivt. 17. juli 2002 ble første sprengladning fyrt av på anleggsøya. I kveld er partnerne i Snøhvitutbyggingen invitert til Hammerfest på fest. Foruten Statoil er Petoro, Total, GDF Suez, Hess og RWE Dea med på prosjektet. Linde var utbygger av store deler av det problemfylte LNG-anlegget.

- Det ble jo aldri noen tradisjonell åpningsfest her. Til det var problemene for store. Ressursene ble brukt på å rette opp feil i stedet for på fest, sier Ola Morten Aanestad, pressetalsmann i Statoil.

Nesten full drift
Fem ganger har anlegget måttet stenge helt ned siden det åpnet i 2007. Og bare det siste året har Statoil kunnet kjøre på tilnærmet full kapasitet i de periodene anlegget har gått. Selskapet er nå så fornøyde med utviklingen at det er på tide å skryte litt.

- Til tross for sin historie viser nå Snøhvit seg å bli en veldig verdifull investering for Statoil, sier Øystein Michelsen, direktør for alt som foregår på norsk sokkel i Statoil.

Anlegget er nå i full drift, og har til tross for en nedstenging tidligere i år, en gjennomsnittsprestasjon på 86,3 prosent i år. Men allerede vet Statoil at anlegget må stenges ned igjen.

- I april neste år blir det en stans på mellom 30 og 40 dager når vi må skrifte ut den største varmeveksleren. Vi trodde en stund vi skulle slippe å gjøre det, forklarer Snøhvitsjef Knut Henrik Dalland.

Utfordringer i kø
En annen festbrems er gassmarkedet. På Melkeøya produseres LNG, flytende gass, et produkt som gjør at norsk gass kan selges til USA uten en enormt lang rørledning. Men mens partnerne på Melkøya har slitt for å få teknologien til å fungere har amerikanerne funnet en metode å utvinne sin egen gass.

- Vi er positive til gassmarkedet på lang sikt, sier Michelsen til den saken.

Om få år kommer mer enn halvparten av det som utvinnes fra norsk sokkel til å være gass. Lave gasspriser får med andre ord store konsekvenser for Statoil og dermed Norges inntekter.

Heller ikke Hammerfest viste seg i feststemning i dag. Med ti grader og striregn var det lite som minnet festdeltagerne om sommer og feiring. Lørdag har Statoil invitert til folkefest med blant andre Postgirobygget og Sen Kveld-duoen Thomas og Harald.

Les om Snøhvits siste driftsstans her:

<b>Snøhvit i drift igjen</b>

<b>Nok en milliardsmell på Snøhvit</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.