Statoil kunngjorde i en pressemelding torsdag morgen at selskapet ønsker å bytte navn til Equinor. Begrunnelsen er et ønske om å understøtte selskapets strategi og utvikling som et bredt energiselskap.
Navnet Equinor kombinerer ordet Equi, som er begynnelsen på det engelske ordet for likhet, Equality og likevekt, Equilibrium. Og ordet Nor som ifølge Statoil signaliserer selskapets norske opphav.
DN snakket torsdag morgen med Arbeiderpartiets energipolitisk talsperson, Espen Barth Eide.
– Vi visste det kom. Det er friskt å bytte bort et navn som er så innarbeidet, men det får selskapet bestemme selv og det tar vi til etterretning, sa energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sa Espen Barth Eide til DN.
Han mener Statoil hadde et godt navn fra før, men fortalte også at han forstår at selskapet ønsker å vise at det driver med mer enn olje og bli et mer bredt energiselskap.
– Det er en trend at selskaper som ser på seg selv som oljeselskaper brer seg ut og blir bredere energiselskaper. Vi er også i ferd med å bevege oss til å bli en større gasseksportør og sånn sett blir olje en relativt mindre del av totalporteføljen til Statoil, og det ser vi i dette grepet, sa Barth Eide.
Nytt syn på saken
Etter en halvtime tok han derimot kontakt igjen: «Nytt budskap. Ring meg».
– Det å skifte navn på et selskap med så mye historie er et så viktig spørsmål at det tillegger generalforsamlingen å bestemme over, og er ikke noe styret bare kan bestemme. Statoil er mer enn seg selv, det er et selskap som forteller en historie om hvordan Norge håndterte det å bli et oljerikt land uten å gå på de samme tabbene som mange andre land som er rike på naturressurser, sier Barth Eide.
– Terje Søviknes må komme til Stortinget og drøfte dette med oss, og sikre enighet med stortingsflertallet. Dette er ikke noe regjeringen bare kan vedta uten å snakke med Stortinget, legger han til.
Han peker på at det tidligere er blitt forsøkt å gjøre lignende navneendringer, som er blitt stoppet av myndighetene.
– Det er ikke nødvendigvis slik at vi kommer til å gå for eller mot, men det er en diskusjon som må tas, sier Barth Eide.
– Hva tenker du om kostnadene det vil innebære å skifte navn?
– Det er alltid dyrt å gjøre slike endringer, og det må man ta med i regnskapet når man regner på verdien av å skaffe et nytt navn. De som har fått kontrakten er nok fornøyd.
«Holde seg unna en politisk detaljstyring»
Statsminister Erna Solberg sier DN at hun ikke vil ha noen politisk detaljstyring av Statoils navneskifte.
– Hvis Stortinget ønsker å bli informert så svarer vi selvfølgelig på det, sier statsminister Erna Solberg, men advarer mot å lage politikk ut av et navneskifte.
Regjeringen som største eier i Statoil har allerede gitt klarsignal for det det nye navnet Equinor.
– De viktigste beslutningstagerne i regjeringen ble informert om dette og vi har sagt at vi ikke kommer til å motsette oss navneendringen på generalforsamlingen. Vi skal ha respekten for den type endringer som en selskapsledelse og et styre ønsker. Vi skal også ta hensyn til at det er andre eiere enn staten i selskapet. Da synes jeg at man skal holde seg unna en politisk detaljstyring, sa Solberg til Dagens Næringsliv etter sen tale til årskonferansen til Norsk olje og gass.
– Har du ikke forståelse for at Statoil er et viktig navn for Norge?
– Jo da. Men når Statoil går inn med en ny profil der selskapet ikke lenger bare driver med olje, og ønsker å profilere seg etter det, da er synes det er på tide at de skal få lov til å gjøre den type endringer, sier statsminister Solberg.
«Mangel på selvtillit»
Nestleder i Senterpartiet og tidligere olje- og energiminister, Ola Borten Moe, påpeker at det er mye identitet og historie knyttet til navn, og at Statoil i så måte forvalter et av de viktigste navnene i nyere norsk historie.
– Og da ikke bare på vegne av seg selv. Dette kan være et uttrykk for mangel på selvtillit fra Statoils side. Eller så har de noe annet på gang som går under radaren mens resten av oss er opptatt med navnet. Uansett svakt av statsråden å akseptere. Jeg vil imidlertid anta at det er et reklamebyrå en plass som har god grunn til å juble, sier han til DN.
– Okea vurderer forresten å ta Statoil-navnet nå som det er ledig, sier Borten Moe med et smil.