Mandag morgen kommer det meldinger om at Irakiske styrker skal ha inntatt den største militære flybasen i Kirkuk etter å ha startet en større offensiv mot den kurdiskkontrollerte millionbyen.
Nyhetsbyrået AP melder ved lunsjtid norsk tid at sivilbefolkningen flykter fra Kirkuk, og at de kurdiske militære styrkene har gitt opp sine stillinger utenfor flyplassen i byen.
Uroen fører til oppgang i oljeprisen. Kirkuk og tilhørende områder i Kurdistan eksporterer daglig rundt 600.000 fat olje.
Prisen på nordsjøolje, Brent 1. posisjon, ble mandag morgen notert til over 58 dollar fatet, en oppgang på omlag to prosent siden fredag.
Det er frykten for en oppblussing av konflikten som sender oljeprisen opp, understreker oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Markedet er bekymret over at uroen skal påvirke oljeleveransen.
– Det er lenge siden vi har sett denne politiske fryktpremien som nå kommer inn i markedet. Markedet har jo vært overøst med olje, sier Saltvedt til DN.
– Dette er en region som ofte har bidratt til at oljeprisen øker. Vedvarer uroen, kan vi vente at dette fortsetter, sier hun.
Risiko på sikt
Saltvedt ser flere riskofaktorer på sikt.
– Oljeselskapene kan bli forsiktige med å investere og gå inn i regionen, mener hun.
– Får man ikke noe løsning på uroen snart, er det sikkerhetsspørsmål knyttet til kamper og aksjoner. I tillegg er det et spørsmål om fordeling; om selskapene får betalt for det de leverer, utdyper hun.
Styrket kronekurs
DNB Markets skriver i sin morgenrapport at «økte spenninger mellom irakiske myndigheter og kurderne om den oljerikebyen Kirkuk har bidratt til oppgangen» i oljeprisen.
– Konflikten har tiltatt etter kurdernes folkeavstemming om uavhengighet i slutten av september, og dreier seg blant annet om Kirkuk skal bli del av den kurdiskstyrte delen av Irak, påpekes det i morgenrapporten.
DNB Markets viser videre til at høyere oljepris har bidratt til en styrking av kronekursen. Én euro handles til rundt 9,33 kroner mandag formiddag, mot 9,32 på fredag. (Vilkår)