Mandag kveld kom meldingene om trykkfall i Nord Stream 1, etter at det tidligere på dagen ble observert lekkasjer i Nord Stream 2.

Tirsdag morgen bekrefter svenske Sjöfartsverket at Nord Stream 1 lekker gass i både svensk og dansk farvann – med mistanke om sabotasje.

Gassprisen stiger

Tirsdag ettermiddag steg prisen på europeisk gass for levering neste måned, målt ved referanseindeksen TTF, rundt åtte prosent. På det meste steg gassprisen nær 12 prosent tirsdag. Dette til tross for at det ikke flyter gass gjennom hverken Nord Stream 1 eller 2, etter at Russland har stengt førstnevnte og sistnevnte aldri ble satt i drift.

Begge gassledningene er imidlertid fylt med gass for å holde trykket oppe – og i Nord Stream 2, som går fra Russland til Tyskland via Østersjøen, falt trykket fra 105 bar til syv bar på kort tid.

– Det er ikke gassforsyning gjennom dem, men nå er det i alle fall definitivt at det ikke kommer gass, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

Til nyhetsbyrået Reuters sier Sjöfartsverket at begge lekkasjene på Nord Stream 1 har oppstått nordøst for den danske øya Bornholm.

Danmarks klima, energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen, opplyser til det danske nyhetsbyrået Ritzau at nevnte lekkasjer har skjedd i internasjonalt farvann.

– Hendelsen er i internasjonalt farvann og blir sikret i likhet med lekkasjen på Nord Stream 2, sier han.

Flere forklaringer bak prisoppgangen

Ennå råder det for det meste spekulasjoner om hva lekkasjene kommer av, og selv om Schieldrop følger gassmarkedet tettere enn de fleste, har heller ikke han fått mer informasjon enn den nyhetsbyråer som danske Ritzau eller TT kommer med.

– Men sett fra et prisendringsperspektiv, er det flere andre ting som driver gassprisen opp. Oljeprisen er opp, dollaren har svekket seg, og aksjer stiger. Du har et «rebound-sentiment» bare grunnet svakere dollar, som letter et depressivt trykk i markedet, sier han.

Lekkasjene på Nord Stream 1 forstyrrer også skipstrafikken i området. Svenske sjøfartsmyndigheter har ifølge NTB sendt ut navigasjonsvarsel om å holde seg minst fem nautiske mil unna lekkasjene. Årsaken bak er fare for brann i gassrørledningen.

– Skjer ytterst sjeldent

– Brudd på gassrørledninger skjer ytterst sjeldent, og derfor ser vi grunn til heve beredskapsnivået som følge av hendelsene vi har sett i løpet av det seneste døgnet, sier direktør for Energistyrelsen Kristoffer Böttzauw, ifølge danske Børsen.

Energistyrelsen er et direktorat under det danske klima- og energidepartementet.

Danmark har økt beredskapsnivået for el- og gassektoren etter lekkasjene på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2.

– Vi ønsker å sikre grundig overvåkning av Danmarks kritiske infrastruktur for å styrke forsyningssikkerheten fremover, sier Böttzauw.

Beredskapen i Danmark er nå hevet til oransje, som er det nest høyeste nivået.

Böttzauw forteller at det ennå ikke er klart hva som er årsaken bak lekkasjene:

– Det kan være et skipshavari som har gått direkte ned på rørene, det kan være en konstruksjonsfeil, det kan være en bevisst handling …

– Det kan være riktig mange ting. Det kan vi ikke si ennå, men det er selvfølgelig bekymrende at det er tre hendelser som skjer noenlunde samtidig. Og derfor tar vi det meget alvorlig og undersøker sammen med relevante myndigheter, opplyser han til DR.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.