Oljeprisen vaker rundt 56 dollar fatet, det svakeste nivået på mer enn ett år. Torsdag morgen faller oljeprisen tilbake, og er ned om lag én dollar fatet siden forrige sluttkurs, etter å ha hentet seg inn noe dagen før.

"Oljen har mistet troen på den globale økonomien og fører til et av de mest dramatiske fallene i prisene på to år og tenner bekymringene om en mulig kommende resesjon", skriver analytiker Phil Flynn i PRICE Futures ifølge Platts, melder TDN Direkt.

«Ga liv til frykten»

Den amerikanske sentralbanken Feds beslutning om videre rentehevinger samt bekymringer om lavere global vekst tynger utviklingen.

- Onsdagens innhenting var short-dekning. Investorene skiftet kjapt fokus til sviktende fundamentaler i oljemarkedene, inkludert tegn til nedbremsing i den globale økonomien neste år, rekordproduksjon og mangel på tillit med Opecs løfte om å bremse produksjonen, sier sjefs-oljeanalytiker Xi Jiarui i JLC, ifølge Reuters.

Analytikeren sier videre at volatilitet i råoljeprisene denne uken har drevet investorene til å lukke posisjonene sine, noe som dermed tar vekk likviditet fra markedet.

Ifølge analytikere bidrar økt frykt for høyere globalt tilbud og svakere global økonomisk vekst til press på prisene.

"Råoljeprisene ga bort noe av oppgangen i senhandelen etter at Fed signaliserte videre rentehevinger i 2019. Dette ga liv i frykten for at den økonomiske veksten vil lide", skriver ANZ i en oppdatering ifølge Platts.

Hevet renten

Federal Reserves rentekomité, Federal Open Market Comittee, hevet sentralbankens renteintervall til 2,25- 2,50 fra 2,00-2,25 prosent.

Fed-sjef Jerome Powell påpekte på en pressekonferanse onsdag kveld etter rentebeslutningen at inflasjonstrendene i USA tillater Fed å være tålmodige fremover, melder TDN Direkt.

Han sa også at styringsrenten nå har nådd den nedre delen av intervallet for hva som bedømmes å være en nøytral rente.

Fed-sjefen mener imidlertid at det råder en ganske stor grad av usikkerhet om rentebanen, og sa at han selv kommer til å følge med på innkommende data for å se om de kommer inn på linje med prognosene.

Trump-stikk

Powell sa videre at rentekomiteen noterte seg innstrammingen i de finansielle forholdene på rentemøtet.

Han kom også med et stikk til USA-president Donald Trump, som gjentatte ganger har utfordret sentralbankens uavhengighet;

Powell påpekte at politiske forhold ikke spiller noen rolle for sentralbankens politikk, og at ingen kan hindre rentekomiteen å "gjøre det rette".

Asiatiske aksjemarkeder faller som ventet i morgentimene torsdag, slik som på Wall Street onsdag, etter at Feds konklusjon ble mottat med bekymring av markedene.

Den brede S&P500-indeksen med USA viktigste 500 børsselskaper var ned 1,5 prosent, i likhet med den smalere Dow Jones-indeksen onsdag. Teknologibørsen Nasdaq var ned 2,2 prosent.

Mindre lagertrekk

Ellers falt amerikanske råoljelagre for tredje uke på rad, med en halv million fat forrige uke, ifølge amerikanske myndigheter onsdag ettermiddag.

Trekket var allikevel mindre enn ventet, da analytikere på forhånd hadde ventet et lagertrekk på tre millioner fat ifølge Platts.

Amerikansk skiferoljeproduksjon har økt kraftig den seneste tiden, der flaskehalser i transportsystemet har ført til toppede lagre.

En rekke oljeeksperter har imidlertid påpekt at dagens oljepriser ikke er bærekraftige, og at amerikanske oljeprodusenter går med tap for hvert oljefat de produserer. Lav oljepris er også ventet å redusere riggaktiviteten.

Tar ned aktiviteten

Onsdag ble Parsley Energy det andre selskapet på to dager, etter Diamondbacks, til å varsle en reduksjon i boreaktiviteten.

Parsley planlegger å kutte antall rigger til 2-4 enheter fra 16 og å redusere den såkalte fracking-virksomheten. Selskapets budsjett for 2019 tas ned 17 prosent fra årets, og anslås til 1,35 til 1,55 milliarder dollar, under forutsetning om en amerikansk lettoljepris (WTI) på rundt 50 dollar fatet og stabile kostnader.

«Med dette venter Parsley å pådra seg en negativ fri kontantstrøm (CFC) på 250 millioner dollar i 2019 sammenlignet med rundt 500 millioner dollar i år», skriver meglerhuset SEB i ebn oppdatering torsdag,

Amerikansk lettolje (WTI, 1. posisjon) for levering i februar omsettes torsdag morgen for 47,17 dollar per fat, ned en dollar fra foregående handelsdag, da kontrakten sluttet på 48,17 dollar. Til sammenligning ble WTI-kontrakten handlet for 47,63 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag.

Nordsjøolje for levering i februar (brent 1. posisjon) omsettes torsdag morgen for 56,42 dollar per fat, ned 82 cent fra foregående handelsdag, da kontrakten sluttet på 57,24 dollar.

Til sammenligning ble Brent-kontrakten handlet for rundt 57,31 dollar per fat da Oslo Børs stengte onsdag. Nordsjøoljefor umiddelbar levering (brent spot) noteres i morgentimene til 56,57 dollar per fat.

Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske WTI med februar-levering er nå på 9,25 dollar per fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen: -Jeg har kjøpt en tredjedel av julegavene mine på XXL
00:35
Publisert: