På Ulven i Oslo står flere store rør og en gravemaskin like ved et bygg som huser datasenteret Digiplex. Snart skal rør kobles opp til datasenteret med Fortum Oslo Varmes fjernvarmeinfrastruktur.
– Her skal vi utnytte spillvarmen fra datasenteret og distribuere den til utnyttelse i Oslo by. Overskuddsvarmen som vi utnytter fra datasenteret tilsvarer energibehovet til cirka 5000 Oslo-leiligheter, sier Iren Aanonsen, forretningsutvikler i Fortum Oslo Varme.
Splitter datasentre
Datasentre som produserer bitcoin og andre kryptovalutaer, har høyt strømforbruk. Venstre vil fjerne subisdiene slike datasentre får.
– Det er ingen grunn til at utvinningen av bitcoin skal få nær null kroner i elavgift, sa Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja til DN nylig.
Kryptovalutaprodusenter nyter i dag godt av de lave avgiftssatsene som er gitt til etablerte datasentre. Mens husholdninger og bedrifter og offentlig sektor må ut med 16,58 øre per kilowattime i ordinære avgift, slipper produsenter av kryptovalutaer unna med 0,48 øre per kilowattime. Det skyldes at norske myndigheter ønsker å gjøre det lukrativt for datasentre å etablere seg i Norge.
«Ikke vært lønnsomt»
Selskapet Kryptovault har eksempelvis etablert seg flere steder i distriktene. Selskapets talsmann Gjermund Hagesæter går hardt ut mot Rajas forslag.
– All kraftkrevende industri har lav elavgift. Aluminiumindustrien har nær null og enda bedre betingelser enn oss. Hvis vi ikke hadde hatt dagens rammevilkår, hadde det ikke vært lønnsomt for datasentre å etablere seg i Norge. Nå har vi fått store asiatiske industrikonsern som eier datamaskinene selv og betaler for tjenestene Kryptovault produserer, sier Hagesæter.
Selskapet Kryptovault produserer blant annet kryptovalutaer på vegne av kunder.
Han understreker at etableringen av datasentre som produserer kryptovalutaer skaper arbeidsplasser i distriktene, og viser til at Kryptovault har anlegg på Hønefoss, Dale i Hordaland og skal bygge anlegg i Glomfjord og Sauda for produksjon av bitcoin.
– Venstre er et parti som profilerer seg som småbedriftenes parti og er opptatt av verdiskaping. Kryptovault har hittil skapt 40 arbeidsplasser og indirekte 60 jobber. Totalt har selskapet skaffet 100 arbeidsplasser, sier Hagesæter.
Han legger til at dersom de ikke hadde etablert seg i Norge, ville strømmen blitt eksportert ut av landet og at datasentrene som selskapet etablere kan også brukes til andre formål.
– Så du mener forslaget fra Raja bare er tull?
– Jeg er en seriøs og saklig mann, så jeg bruker ikke den slags begreper. Jeg kjenner Raja og vil ta et møte med ham. Mitt budskap er at datasentre kan bli den nye oljen. Det er en vanvittig vekstnæring og kan skape mange gode og fremtidsrettede arbeidsplasser, sier Hagesæter.
Utnytter varmen
Mens Kryptovault foreløpig ikke har funnet ut hva det skal gjøre med overskuddsvarmen ved selskapets anlegg i Norge, har datasenterselskapet Digiplex utnyttet energien det får ved produksjonen.
– Avtalen med Fortum er viktig for oss. Digitalisering må utgjøre et skritt i riktig retning mot en grønnere verden, og samarbeidet med Fortum Oslo Varme er et stort skritt i den retningen, sier kommunikasjonssjef Elisabeth Lennhende i Digiplex.
– Hvor viktig er det for selskapet å bruke overskuddsvarme fra anleggene?
– Ekstremt viktig. Datasentre er i dag ansvarlige for to prosent av verdens årlige CO2-utslipp og tre prosent av strømforbruket. Vi ser derfor hele tiden etter nye og innovative muligheter for å redusere vårt CO2-fotavtrykk og vår energibruk, sier Lennhende.
Det svenske selskapet har fem datasentre i Norden, hvorav tre av dem er i Norge. Totalt har selskapet 60 ansatte.
En fjerdedel
Fortum har store planer om å forsyne Oslo med fjernvarme. I fjor sto forbruket av fjernvarme for 1,7 TWh – eller 1,7 milliarder kilowattimer.
– I dag utgjør fjernvarme 20 prosent av energiforbruket i Oslo. Målet er at fjernvarmen skal stå for 25 prosent av oppvarmingsbehovet i 2025. Det vil tilsvare 2,21 TWh, sier kommunikasjonssjef Truls Jemtland i Fortum Oslo Varme.
Bruk av overskuddsvarme fra datasentre kan være med på å øke tilførselen av fjernvarmen i Oslo.
– Per i dag er det kun datasenteret Digiplex vi har avtale med. Dette er en spennende næring for oss, sier Iren Aanonsen, forretningsutvikler i Fortum Oslo Varme.
– Så snart kan ungdommen i hovedstaden si at dersom de surfer mye på datanettet, så gir de varme tilbake?
– Ja, her får vi utnyttet energien på en optimal måte, sier Aanonsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.