– Vi vet vi ikke kommer til å redde verden i dag, men vi har kommet til en ekstremt viktig milepæl.

Det sier Terje Osmundsen, grunnlegger og administrerende direktør i det norske risikofondet Empower New Energy.

Sammen med Alexander Ørjan Pedersen grunnla han fondet som investerer og finansierer fornybare kraftprosjekter i Afrika.

Onsdag signerer selskapet sin første emisjon, hvor store og små investorer har gått inn med til sammen åtte millioner dollar, tilsvarende 72 millioner kroner.

I første omgang er det prosjekter i Kenya, Rwanda og Ghana som skal utvikles og realiseres.

– Utfordringene, spesielt i utviklingsland, er at små, lokale prosjekter sliter med å få finansiering. Derfor er det flott at vi har fått til et initiativ som dette fra Norge, og kan bidra til at lokale prosjekter blir realisert, sier Osmundsen.

Startet i 2017

Selskapet han og Pedersen startet i 2017, er ifølge den administrerende direktøren den første av sitt slag i Norge.

Fondet tar sikte på å få inn ytterligere 50 millioner dollar, tilsvarende 400 millioner norske kroner, i kapital innen utgangen av 2020.

Blant de private investorene er Elisabeth Grieg, styreleder i Grieg Shipping Group og administrerende direktør i Grieg International og hennes mann Stig Grimsgaard Andersen. I tillegg har selskaper som Norfund og ElectriFI gått inn med kapital.

– Afrika har behov for raskere tilførsel av strøm, og erstatte fossil energi med fornybar energi. Afrikanske bedrifter rammes i gjennomsnitt av 22 timer med strømstans per måned, noe som tilsvarer tapte salgsinntekter på opp til ti prosent. I 2018 ble det kun investert 25 milliarder i kraftproduksjon, hvorav to tredjedeler var fossil energi, sier Osmundsen.

Elisabeth Grieg, deleier i Grieg-gruppen, og hennes mann er én av flere investorer Empower har fått med seg på emisjonen. Her fra 2014 i Stavern.
Elisabeth Grieg, deleier i Grieg-gruppen, og hennes mann er én av flere investorer Empower har fått med seg på emisjonen. Her fra 2014 i Stavern. (Foto: Fartein Rudjord)

«Region i fremgang»

Osmundsen kaller investeringene for «impact investment», som betyr at samtidig som selskapet forventer god vekst og avkastning, skal det også sørge for verdiskaping, fremme sosial utvikling og bremse klimaendringer.

– Selv om det er mange utfordringer i Afrika, ser vi at flere afrikanske land er på vei mot en stabil økonomisk vekst. Regionen er i fremgang, sier han.

– Til DN uttalte du i fjor at det var viktig for investorer å «gjøre hjemmeleksene sine grundig», før de investerer. Hvordan har dere forberedt prosjektene dere skal starte nå?

– Man kan aldri garantere null risiko, det kommer det alltid til å være. Men vi har jobbet i to år for å forberede disse prosjektene, og gjort arbeidet på bakken. Så har vi vært i kontakt med lokale partnere og advokater for å sikre oss en så god modell som mulig, med så lav risiko som mulig.

«Impact»

Stig Grimsgaard Andersen og Elisabeth Grieg er to investorer som har spyttet penger inn i Empowers prosjekter.

– Mange vil definere investeringer i Afrika som filantropiske, men jeg tror den tiden er forbi. Det må ikke være en konflikt mellom finansiell avkastning og impact, sier han.

Samtidig er Andersen klar over utfordringene selskapet og investorene står overfor.

– Vi skal være ydmyke og ha respekt for at det er langt unna, og en annen kultur. Selv om vi har erfaring, kan vi ikke si at vi kjenner regionen i detalj. Det krever at man har gode samarbeidspartnere lokalt, og at man følger opp på en god måte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.