Inn mot fjoråret steg norske strømpriser til rekordnivå.

Og mens strømregningene dine ble dyrere og dyrere, tjente kraftselskapene bare mer og mer penger. Statkraft, Fjordkraft og energiselskapet BKK er blant flere aktører som i fjor tjente hundrevis av millioner og endog milliarder kroner.

Fredag var det Agder Energi sin tur: 198 millioner kroner i underskudd. Selskapets første underskudd noensinne.

Milliardsmell på prissikring

Agder Energi økte inntektene i 2018 sammenlignet med 2017, og fikk et driftsresultat på nærmere en milliard kroner. Forklaringen bak underskuddet ligger i sikring av kraftpriser frem i tid.

Agder Energi sikrer en betydelig andel av sin fremtidige kraftproduksjon gjennom finansielle sikringskontrakter. Når strømprisene stiger, vil verdien på disse kontraktene falle. Den elleville oppgangen i norske strømpriser ga Agder Energi en sikringssmell i milliardklassen.

Per fjerde kvartal hadde Agder Energi urealiserte tap på kraft- og valutakontrakter på 1,4 milliarder kroner. Året før var summen av urealiserte og realisert tap på lignende kontrakter en halv milliard kroner.

– Det er kontrakter som kommer fremover i tid, så det er et øyeblikksbilde basert på en veldig høy kraftpris. Det er som en børsverdi som faller, sier Agder Energis finansdirektør Pernille Kring Gulowsen til DN.

Hun sier at det er prisutviklingen fremover som vil avgjøre om kontraktene går på tap eller ei.

– Vi er veldig lite bekymret for dem for å si det sånn. Det har vært en ekstrem prisvekst i fjerde kvartal og da får du det man i min verden kaller papirtap, sier Gulowsen.

Må realiseres i løpet av fire år

I kvartalsrapporten skriver Agder Energi at årskontrakten på kraft for 2019 har steget med 85 prosent, mens kontraktene for 2020 og 2021 har steget med henholdsvis 50 og 30 prosent i perioden.

Kring Gulowsen sier det ligger en del ulike produkter bak sikringskontraktene, men at de kommer til å realiseres i løpet av en fireårshorisont. Selskapet er med andre ord avhengig av at strømprisen faller i løpet av den perioden for å slippe unna store tap på kontraktene.

Finansdirektøren synes ikke det store verdifallet er en bekymring og forklarer det med boligrenter.

– Det er omtrent som du binder renten din og rentekostnaden blir litt lavere enn du hadde forutsatt. Det er ikke en direkte kostnad, men du betaler litt mer enn det markedet er på akkurat nå, sier Kring Gulowsen, som er overbevist om at prisene vil være lavere i 2019.

– Verdiøkningen av den fremtidige produksjonen som ikke er forhåndssolgt, og ligger utenfor balansen, har økt i verdi, sier hun.

Fikk besøk av «Knud»

Agder Energi er eid 45,5 prosent av Statkraft, mens resten av eierskapet er fordelt på totalt 30 kommuner. Derfor vil selskapet holde av lav risikoprofil, ifølge Kring Gulowsen.

– Vi trenger forutsigbare kontantstrømmer og forhåndssikrer derfor store deler av produksjonen, sier hun.

Det underliggende årsresultatet, som selskapet helst liker å bruke, endte på 874 millioner kroner i 2018, opp fra 845 millioner kroner i 2017. Her er det området vannkraft som har løftet selskapet – takket være høyere produksjon og spotpriser på strøm.

– Den oppnådde prisen vi har på det som er realisert er veldig tett på en veldig høy spotpris i 2018, sier finansdirektøren.

Men selskapet er tynget av resultatene som kommer fra utbygging og drift av regional- og distribusjonsnett i Agder. Store snøfall i januar og februar, i tillegg til stormen «Knud» i fjor høst forårsaket ifølge selskapet de «mest omfattende feilsituasjonene siden etableringen av Agder Energi».

Spår strømprisfall

Agder Energi er ikke det eneste kraftselskapet som har brent seg på prissikring. BKK, det største energiselskapet på Vestlandet, hadde i fjor urealiserte tap på kraftkontrakter på 417 millioner kroner, i tillegg til realiserte tap på 257 millioner kroner.

Men det var ikke nok til å sende selskapet i minus. BKK leverte et årsresultat på 1,7 milliarder kroner i 2018.

Mandag falt strømprisen til laveste nivå hittil i år på grunn av mildvær og nedbør som har fylt på vannmagasinene. Og det spås enda lavere priser.

– Med dette prisfallet venter vi nå at norske forbrukere totalt sett, vil få en lavere strømregning for 2019 enn det de fikk i 2018. Resten av året ligger an til å bli nesten 1000 kroner billigere enn tilsvarende periode i fjor, sier handelssjef Tom Erik Olsen i Ishavskraft i en melding fredag.

Er 80 prosent av befolkningen idioter som kan bli skrudd av bankene?

Hør DN-podkasten «Finansredaksjonen».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kongen om seilbåtgave: -Så oppdaget jeg plutselig at denne her har jeg jo ikke råd til å seile
Kong Harald har ledet norske næringslivsdelegasjoner rundt om i verden. Som takk for hjelpen fikk han en seilbåt i 50-årsgave.
03:19
Publisert: