Det er oljeavisen Upstream som skriver at de to selskapene nå diskuterer en byttehandel rundt den betente konflikten om utviklingen av Noaka-feltene. Byttehandelen som nå diskuteres ifølge avisen, involverer Oseberg-feltet og Aker BPs funn lenger sør.

Equinor ønsker ikke å kommentere opplysningene i Upstream.

– Vi er opptatt av å finne en god løsning som sikrer høy utvinningsgrad, god lønnsomhet og lave utslipp. Det er dialog i partnerskapene for å finne en god løsning, sier pressetalsmann Lise Andreassen Hagir i Equinor.

De to selskapene har i lengre tid åpenlyst kranglet om utbyggingsløsningen for området som kalles Noaka-feltene i Nordsjøen. Equinor har operatørskap på den ene delen, mens Aker BP har ansvaret for en annen del av feltene North of Alvheim, Krafla og Askja (Noaka). Olje- og energidepartementet har nektet å instruere de to selskapene, og det har vært få tegn på fremgang i forhandlingene om en omforent løsning mellom selskapene.

Komplisert

Byttehandelen som nå diskuteres vil, ifølge Upstream, innebære overføring av eierskap i Equinors produserende Oseberg-felt og Aker BPs funn lenger sør.

– I dag har ikke Aker BP eierandel i Oseberg og Equinor har ingen eierinteresser i Aker BPs funn nord for Alvheim, opplyser en ikke navngitt kilde til Upstream.

De to feltene Krafla og Askja kan først bli utviklet gjennom en tieback til feltsenteret på Oseberg, samtidig som selskapene fortsetter leting og avgrensning lenger sør for å realisere Aker BPs plan om en ny prosesseringshub for de gjenstående funnene.

En løsning kan også innebære at Aker BP aksepterer Equinors plan for to ubemannede prosesseringsplattformer knyttet tilbake til Oseberg fra Krafla og Askja dersom de får eierskap i Oseberg. Equinor vil på sin side få eierandel i feltene nord for Alvheim.

Lang diskusjon

Diskusjoner om en løsning på konflikten har pågått i lang tid. Dagens Næringsliv skrev i sommer at en byttehandel var diskutert der Equinors aksjepost i Lundin lå på forhandlingsbordet. Da skulle Aker BP få Equinors andel i Lundin mot at Equinor fikk overta Noaka-andelene til Aker BP.

Denne byttehandelen ble endelig skrinlagt etter at Lundin kjøpte tilbake Equinors aksjer i selskapet mot at Equinor kjøpte en 2,6 prosent stor andel av Johan Sverdrup-feltet fra Lundin.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Ville ikke nølt med å anbefale mine unger å ta en utdannelse for å jobbe på norsk sokkel
Dette tenker oljearbeiderne på Troll om sin egen fremtid.
02:21
Publisert: