Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP stiger markert på Oslo Børs etter å ha lagt frem sterke resultater for tredje kvartal.

Aksjen er opp 4,2 prosent til 307,80 kroner, som verdsetter oljeselskapet til over 110 milliarder kroner.

Kursoppgangen for Aker, som eier 40 prosent av Aker BP, tilsvarer 1,6 milliarder kroner. For Aker-hovedaksjonær Kjell Inge Røkke, som kontrollerer i overkant av 67 prosent, ligger dagens papirgevinst på 1,1 milliarder kroner så langt fredag.

Aker BP fikk et driftsresultate på 548 millioner dollar i tredje kvartal. Analytikere ventet på forhånd et driftsresultat på 521 millioner dollar, viser estimater hentet inn av nyhetsbyrået TDN Direkt.

Omsetningen endte på nøyaktig én milliard dollar mot ventet 969 millioner dollar i tredje kvartal.

Opprettholder produksjonsanslag

I forkant av fredagens tall fra Aker BP har det vært adskillig oppmerksomhet rundt hva selskapet vil si om produksjonen i inneværende år. Tidligere denne måneden meldte selskapet om en produksjon på 150.600 per dag i tredje kvartal. Det er vel 5000 fat per dag lavere enn det produksjonen var per dag hittil i år. Produksjonsfallet har økt uroen i aksjemarkedet for at selskapet vil nedjustere produksjonen for inneværende år. Det gjør det altså ikke.

Aker BP opprettholder anslått produksjon på 155.000-160.000 fat om dagen i år, men venter å havne i nedre halvdel av dette intervallet.

Selskapet melder at det reduserer estimatet for investeringer fra 1,3 milliarder dollar til 1,25 milliarder dollar i år. I tillegg forventes letekostnadene å falle til 400 millioner dollar for året, ned fra 425 millioner dollar. Det skyldes en borerigg som ankommer senere enn ventet.

All grunn til å glise

Aker BP får som resten av hele oljesektoren enorm drahjelp av økningen i oljeprisen. Nå handles Nordsjø-olje til nærmere 80 dollar fatet, mer enn 20 dollar mer enn for et år siden. Aksjekursen i Aker BP har gitt Kjell Inge Røkke som hovedeier gjennom Aker grunn til å glise. Kursen har doblet seg i verdi det siste året. Aksjekursen sluttet torsdag ettermiddag på 295,2 kroner. Syv analytikere hadde før resultatfremleggelsen kjøpsanbefaling på Aker BP-aksjen, mens to hadde nøytralanbefaling og to salgs/reduser-anbefaling, ifølge TDN Direkt. Gjennomsnittlig kursmål på aksjen er 331 kroner, varierende mellom 185 og 380 kroner.

Under 12 dollar per fat

Produksjonskostnadene i tredje kvartal var på 165 millioner dollar, opp fra 134 millioner dollar i tredje kvartal i samme periode i fjor. For kvartalet betyr det en produksjonskostnad på 11,9 dollar per fat oljeekvivalent.

I løpet av de første ni månedene var produksjonskostnaden på 11,8 dollar per fat oljeekvivalent, og ligger ifølge Aker BP godt innen for selskapets estimat på rundt 12 dollar for året.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at det vil delta på tre til fire letebrønner i fjerde kvartal, i tillegg til den ferdigstilte avgrensningsbrønnen Gekko.

Kjøpte fra Equinor denne uken

Gjennom de siste årene, mens oljekrisen utspant seg, har selskapet ekspandert kraftig. Ekspansjonen startet med kjøpet av Marathon da oljeprisen var på det høyeste sommeren 2014. Store feltandeler er kjøpt og selskapet har bygget ut egne felt som Ivar Aasen og vært deltager i store utbygginger som Johan Sverdrup-feltet. Mandag denne uken la selskapet to milliarder kroner på bordet for Equinors 77,8 prosents andel i gass/kondensatfeltet King Lear i Nordsjøen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dronningen halshugget – nå er smykkene til salgs
Dronning Marie Antoinette var gal etter smykker og juveler. Nå skal auksjonshus teste hva samlere er villige til å gi for dem.
01:11
Publisert: