Det er ikke mer enn drøye to måneder siden Aker og Kjell Inge Røkke sendte sine to nye fornybarselskaper Aker Carbon Capture og Aker Offshore Wind på børs etter å ha skilt dem ut av Aker Solutions. Tirsdag morgen legger begge selskapene frem sine første resultater som børsnoterte selskaper.

Aker Carbon Capture fikk et resultat etter skatt på -12,5 millioner kroner etter en omsetning på 5,6 millioner millioner kroner.

Forretningsmann, industribygger og milliardær Kjell Inge Røkke er største eier i Aker, som kontrollerer mesteparten av aksjene i Aker Carbon Capture.
Forretningsmann, industribygger og milliardær Kjell Inge Røkke er største eier i Aker, som kontrollerer mesteparten av aksjene i Aker Carbon Capture. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Store ambisjoner

Til tross for tap i sitt første børsnoterte kvartal, skriver Aker Carbon Capture at det har ambisjoner om å sikre fangstkontrakter for å fange 10 millioner tonn CO2 årlig innen 2025.

Selskapet skriver videre at de forventer å ha en negativ Ebitda i en periode, grunnet at det investerer videre for å forbedre deres teknologi og bygging av organisasjonen for å utføre kontrakter og møte forventet fremtidig etterspørsel.

Milliardprosjekt i Brevik

Selv om det børsnoterte selskapet er nytt, har Aker Solutions faktisk utviklet løsninger for karbonfangst,- bruk- og lagring (CCUS) siden midten av 90-tallet og har patentert teknologi.

Mesteparten av kundene er utenfor det tradisjonelle olje- og gassmarkedet. I forbindelse med at Aker Carbon Capture ble skilt ut som eget selskap i sommer ble det derfor argumentert for at det var begrenset med fordeler ved å være en integrert del av Aker Solutions sett fra et markedsperspektiv.

Aker Carbon Capture inngikk i sommer en rammeavtale med HeidelbergCement-selskapet Norcem for en EPC-levering (ingeniørarbeid, anskaffelse og bygging) av et karbonfangstanlegg i Brevik i Telemark. Avtalen var avhengig av at norske myndigheter besluttet å realisere prosjektet og bevilge det finansiering.

I september meldte regjeringen at den vil støtte CO2-fangst i Norge, og at den starter ved nettopp Norcems fabrikk. CO2-prosjektet har fått navnet «Langskip» og skal totalt koste 25 milliarder kroner.

Den estimerte verdien på Aker Carbon Capture kontrakt er 1,7 milliarder kroner. Prosjektet er ventet å starte i januar 2021, mens anlegget er ventet å være i drift i 2024.

Best på børsen

– Fornybar energi og grønne teknologier har helt andre verdikjeder, kunder, investorbaser og kilder til finansiering. Kapitalisering og å separere offshore vind og CCUS-områdene fra Aker Solutions bringer for dagen en unik mulighet for vekst og verdiskaping, sa Aker-sjef Øyvind Eriksen da Aker Solutions varslet at det ville skille ut Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture som egne selskaper.

Han fikk veldig rett.

Siden børsnoteringen i slutten av august har aksjekursen i Aker Carbon Capture steget 343 prosent. Det betyr en firedobling av børsverdiene. Selskapet er dermed den børsnykommeren i år som har levert desidert best avkastning til aksjonærene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.