Kjell Inge Røkke og Aker har i kompaniskap etablert oljeselskapet Aker Energy. Først ble Kværner-sjef Jan Arve Haugan hentet inn til å lede satsingen, og nå er et nytt styre på plass:

Styreleder er Sverre Skogen, som er en veteran i Aker-systemet og blant annet har vært styreleder i Aker BP da dette selskapet het Det norske. Skogen er fra før styreleder i det Ghana-baserte oljeselskapet Petrica Energy, et selskap der Røkke privat har «betydelige eierinteresser» og som har eierinteresser i naboblokken til Aker Energy.

Tidligere Hydro og Statoil-topp, nå sjef for Rec Silicon, Tore Torvund blir nytt styremedlem, sammen med Aker-sjef Øyvind Eriksen, Røkke selv, og Anne Marie Cannon, som fra før sitter i Aker-styret.

Puttet inn 200 millioner

Aker Energy er eid 50/50 av Røkkes private selskap The Resource Group (TRG) og Aker. Røkke eier 68 prosent av Aker via TRG. Hittil har henholdsvis Aker og TRG puttet inn 100 millioner kroner hver i oljeselskapet.

Aker Energy kjøpte tidligere i år oljeselskapet Hess' datterselskap i Ghana for 100 millioner dollar, i underkant av 800 millioner kroner. Betalingen foregår ved at Aker Energy betaler 25 millioner dollar når transaksjonen gjennomføres, mens 75 millioner dollar blir betalt når planen for utviklingen og drift (pud) for feltet er godkjent. Transaksjonen må godkjennes av ghanesiske myndigheter. Pud-en presenteres i løpet av 2018 og den første oljen er forventet å bli produsert i 2021.

Aker Energy får en deltagerinteresse på 50 prosent i Deepwater Tano Cape Three Points-blokken. Petrica Energy har eierinteresser i naboblokken South Deepwater Tano.(Vilkår)

Handelskrigen mellom USA og Kina forklart på 102 sekunder
DNs kommentator Bård Bjerkholt om frykten med handelskrigen mellom USA og Kina
01:42
Publisert: