Kjell Inge Røkkes nye grønne satsning Aker Horizons kommer fredag med nye detaljer rundt selskapets nye hydrogeninitiativ Aker Clean Energy. Der fremkommer det blant annet:

  • Selskapet har en portefølje på ni konkrete og potensielle prosjekter og med netto kapasitet på 1,3 GW under utvikling.
  • Har mål om å nå installert kapasitet på 5,0 GW innen 2030. Ambisjonen er samtidig å ha prosjekter og potensielle prosjekter på 15-20 GW i 2030.
  • Selskapet inngår partnerskap med Mainstream på kommersielt levedyktig grønn hydrogen og ammoniakk i Chile med det som beskriver som et betydelig eksportpotensial.

Analytiker: – Høres fornuftig ut

– 1,3 GW under utvikling høres fornuftig ut. Det nesten det jeg ville forventet de ville startet med, sier analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux.

Han dekker hydrogenselskapet Nel, og sier Nel i sin portefølje har 10 GW i pipeline, men uten at det er tidsspesifisert.

– Jeg tror hydrogen for industri blir et viktig marked. Bare prosjektet i Porsgrunn er på 450 MW. Det er en tredjedel av det som er under utvikling, sier Bertheussen, som viser til Yaras ammoniakkanlegg i Porsgrunn som skal elektrifiseres.

Vil på børs

Aker Horizons skriver at det er i en prosess hvor det forbereder en nærstående rettet emisjon, altså en kapitalinnhenting, i Aker Clean Hydrogen og en børsnotering på markedsplassen Euronext Growth på Oslo Børs.

Aker Horizons vil delta i emisjonen og også investere i selskapet gjennom potensielle egenkapitalrelaterte instrumenter.

Carnegie, DNB Markets og Pareto Securities er hyret inn for å bistå med børsplanene.

Ramser opp prosjekter

– Industrialiseringen av hydrogenproduksjon starter nå. Med lanseringen av Aker Clean Hydrogen skaper Aker Horizons den første rendyrkede operatøren innen industriell skala ren hydrogenproduksjon og adresserer et enormt marked klar for global vekst med en mulighet til å ha en beydelig effekt på CO2-reduksjon, sier Kristian Røkke, sjef i Aker Horizons.

I porteføljen er også det nylig inngåtte partnerskapet med Yara og Statkraft for elektrifisering av ammoniakkanlegget på Herøya, i tillegg til andre ammoniakkprodjekter.

Selskapet har listet opp fem konkrete prosjekter og potensielle prosjekter i porteføljen:

  • Det skal utvikles et nytt grønt ammoniakkanlegg i Uruguay i samarbeid med Aker Biomarine for å muliggjøre en utslippsfri verdikjede for Aker Biomarine.
  • Et nytt grønt ammoniakkanlegg i Berlevåg for å gi utslippsfri skipsfart i Arktis. Konvertering av av det kulldrevne kraftanlegget på Svalbard kan bli et av de første målene innen 2025. Aker Clean Hydrogen og Varanger Kraft vil eie 50 prosent hver av anlegget.
  • Sammen med Tinn kommune og Rjukan Næringsutvikling vil Aker Clean Hydrogen drive grønn hydrogenproduksjon for å gi utslippsfri ferjedrift og shipping. Aker-selskapet vil eie 100 prosent av det planlagte anlegget.
  • En samarbeidsavtale med Greenstat som inkluderer muligheter i Glomfjord og Meråker innen kort tid, samt et strategisk initiativ i India.

Ser på Asia

I presentasjonsmaterialet til Aker Clean Hydrogen fremkommer det at selskapet har mål om en kostnad på 1,5 dollar per kilo produsert hydrogen for prosjekter sanksjonert i 2030. Et annet hydrogenselskap, børsfavoritten Nel, har mål om å produsere hydrogen til 1,5 dollar per kilo innen 2025.

Aker Clean Hydrogen har sirklet inn Norden, Storbritannia, EU, Sør-Amerika og Asia som målområder for selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.