Det er ikke mer enn drøye to måneder siden Aker og Kjell Inge Røkke sendte sine to nye fornybarselskaper Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture på børs. Tirsdag morgen legger begge selskapene frem sine første resultater som børsnoterte selskaper.

Aker Offshore Wind fikk et resultat etter skatt på minus 14,7 millioner kroner av en omsetning på 165.000 kroner.

Får støtte fra Enova

Samtidig melder selskapet at det har fått 10 millioner kroner i støtte fra Enova for et forprosjekt som skal redusere kostnader og øke levetiden i viktige tekniske segmenter i offshore flytende vind.

Studien finansieres av selskapet med tildelingen fra fra Enova for nåværende prosjektfase.

– Aker Offshore Wind tar sikte på å være en drivende kraft i industrialiseringen av flytende offshore vind i Norge og internasjonalt, sier administrerende direktør Astrid Skarheim Onsum i Aker Offshore Wind i en melding.

Industribygger, forretningsmann og milliardær Kjell Inge Røkke er største eier i Aker, som igjen kontrollerer Aker Offshore Wind.
Industribygger, forretningsmann og milliardær Kjell Inge Røkke er største eier i Aker, som igjen kontrollerer Aker Offshore Wind. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Neste revolusjonen

Aker Offshore Wind utvikler vindparkprosjekter på dypt vann og har aktive prosjekter i Sør-Korea og i California, samt en rekke prospekter i Europa, USA og Asia.

– I dette kvartalet var utplasseringen av Lidars (fjernmålingsteknikk, red.anm.) i Sør-Korea et operasjonelt høydepunkt og en viktig prosjektmilepæl for oss og våre partnere i KFWind-konsortiet, ettersom vi retter kreftene mot å utvikle en storskala flytende vindpark offshore Ulsan, sier Skarheim Onsum.

Aker Offshore Wind satser på både bunnfaste vindturbiner for mellom 60–70 meter dyp og flytende vindturbiner for enda større dyp.

– Vind på dypvann blir den neste revolusjonen innen vindkraft. Her skal milliarder av dollar investeres på verdensbasis, sa Skarheim Onsum til DN i sommer.

Det internasjonale energibyrået anslo i sin Offshore Wind Outlook 2019 at offshore vind kommer til å bli et marked verdt 1000 milliarder dollar over de neste to tiårene.

Forbereder bud

I januar skal norske myndigheter starte tildelingen av lisenser på to nye områder (Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord) som er åpnet for offshore vindutvikling. Kapasiteten er på potensielt 4,5 GW.

Aker Offshore Wind skriver tirsdag at det forbereder budprosessene i Norge og i Skottland som begge ventes å skje i første halvdel av 2021, og en i California i USA i løpet av 2021.

Nylig inngikk Aker Offshore Wind et samarbeid med Aker BP hvor man ønsker å samarbeide om konsepter for effektiv utvikling av store offshore vindparker som kan forsyne olje- og gassfelt på norsk sokkel.

Aker Offshore Wind skal utvikle og drifte parkene, mens Aker BP vil bistå med kompetanse, samt være en potensiell kunde av elektrisiteten fra offshore vind.

– Vi ser frem til åpningen av offshore vindområder på norsk sokkel i 2021, sa Skarheim Onsum da.

Verdiene over doblet

Børsnoteringen av Aker Offshore Wind har vært en stor suksess for Aker-systemet og alle investorer som fikk tegnet seg i emisjonen.

Da selskapet hentet en halv milliard før det gikk på børs ble nye og eksisterende eiere invitert inn til kurs 1,47 kroner. Det betyr at man måtte betale 1,47 kroner per aksje.

Verdien på aksjen doblet seg allerede første handelsdag og har svingt ganske kraftig opp og ned siden. Aksjekursen står nå i rundt 3,80 kroner.

Det betyr at børsverdiene har steget 157 prosent siden vindselskapet ble notert på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.