Kjell Inge Røkke- og Aker-dominerte Aker BP kjøper Equinors 77,8 prosents andel i gass/kondensatfeltet King Lear i Nordsjøen for 250 millioner dollar, rundt to milliarder kroner, kontant, ifølge en melding mandag.

– King Lear er et av de største uutviklede funnene på norsk kontinentalsokkel og representerer en utmerket mulighet for Aker BP. Vår målsetning er å utvikle King Lear som en satellitt til Ula, sier Aker BP-sjef Karl-Johnny Hersvik.

Søker høyere avkastning

Equinor selger for å frigjøre kapital til investeringer i prosjekter som gir høyere avkastning for selskapet, ifølge en separat melding.

– Vi selger en eiendel som er lavt prioritert i vår portefølje på norsk sokkel til en kjøper som ser høyere verdi, sier Equinors områdedirektør Jez Averty.

Oppjusterer

King Lear er et gass/kondensatfunn som ble gjort i 1989 i blokk PL 146 og PL 333 i Ekofisk-området. Netto utvinnbare reserver er 77 millioner fat oljeekvivalenter, ifølge Equinor.

Aker BP venter at gassinjeksjon på Ula vil gi økt oljeutvinningsgrad der.
Aker BP venter at gassinjeksjon på Ula vil gi økt oljeutvinningsgrad der. (Foto: Aker BP)

Aker BP venter at gassinjeksjon på Ula vil gi økt oljeutvinningsgrad der.

«Inkludert det økte oljeutvinningspotensialet fra Ula, estimerer Aker BP en total økt ressurstilgang på mer enn 100 millioner fat oljeekvivalenter til selskapet», skriver selskapet.

Flere brønner

Aker BP må bore ekstra brønner og vil trenge en rigg for å gjennomføre gassinjeksjonsprogrammet på Ula-feltet, ifølge IR-direktør Kjetil Bakken.

– Men det er for tidlig å si om vi vil trenge flere rigger enn de vi har hyret inn, og når. Det er også for tidlig å si når brønnene vil bores, sier Bakken til TDN Direkt mandag.

Han legger til at det fortsatt er mye olje igjen på Ula-feltet, men at det kreves trykkstøtte for å få ut ressursene.

– Vi vil gjøre en water automated gas-injeksjon for å stimulere trykket i reservoaret. Utfordringen de seneste årene har vært å få tak i nok gass til Ula, så ved å gjøre denne handelen vil vi få ny gass inn til Ula som vil understøtte injeksjonsprogrammet, sier Bakken til TDN Direkt.

King Lear er lokalisert rundt 50 kilometer sør for UIas feltsenter. Resterende 22,2 prosent av funnet eies av oljeselskapet Total E&P Norge.

Sluttføring av avtalen forutsetter godkjennelse av norske myndigheter.

Aker BP er ned rundt 0,5 prosent på en svakt positiv Oslo Børs. Equinor stiger 0,6 prosent, mer enn det dobbelte av hovedindeksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: – Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: