President Barack Obama setter ned foten for leteboring i Tsjuktsjerhavet og Beauforthavet nord for Alaska, og Canadas statsminister Justin Trudeau sier samtidig nei til all leteboring i sine arktiske farvann de neste fem årene. Beslutningen er tatt for å beskytte «et utrolig unikt og velfungerende økosystem», og for å beskytte urbefolkningens interesser og minimalisere faren for oljesøl i avsidesliggende områder.

Obama vil også nedlegge forbud mot olje- og gassleting langs atlanterhavskysten fra New England til Virginia.

Permanent

Vedtaket innebærer ikke at leteboring som pågår, blir stanset, og borestansen gjelder heller ikke i områder som ligger i tilknytning til eksisterende felt nær land i Beauforthavet, opplyser en kilde i Det hvite hus.

Obama benytter seg av en forskrift fra 1953 som gir presidenten anledning til å stanse leteboring offshore, og en kilde i Det hvite hus sier forskriften ikke gir framtidige presidenter anledning til å omgjøre beslutningen. 

Avgjørelsen sees som et av Obamas siste tiltak for miljøet, før påtroppende president Donald Trump overtar kontoret.

Møter motstand

Trump har tidligere lovet å fjerne alle Obamas «jobbødeleggende restriksjoner». Han har også lovet å gå inn for å øke boring etter olje og gass på statlig grunn og å åpne for oljeboring i områder i Atlanterhavet som hittil har vært vernet.

Oljebransjen protesterer også mot avgjørelsen, som de omtaler som «politisk retorikk i siste minutt».

– I stedet for å bygge videre på vår nasjons posisjon som globalt energiledende, så kan dagens ensidige mandat sette USA tilbake som avhengig av andres energi i flere tiår, sier Dan Naatz i Independent Petroleum Association of America. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fisken som ble til gull
Oppdrett av rognkjeks som spiser lakselus gjør at millionene fosser inn hos Norsk Oppdrettsservice i Flekkefjord
00:58
Publisert: