JPMorgan Chase-analytiker Christyan Malek holder fortsatt fast ved at prisen på nordsjøoljen brent, et sentralt referansepunkt for oljehandel verden over, potensielt kan stige til 150 dollar innen 2026, skriver flere amerikanske medier.

Oljeprisen ligger nå på 92 dollar fatet, som tilsvarer en økning på 25 prosent fra slutten av juni. Oppgangen har vært drevet av produksjonskutt fra Opec+-landene Saudi-Arabia og Russland, som samlet står for rundt 20 prosent av verdens oljeproduksjon.

I tillegg har verdensøkonomien vist seg motstandsdyktig mot de økte rentene, og Det internasjonale energibyrået (IEA) anslår at oljeetterspørselen aldri har vært høyere. JPMorgan frykter nå effektene av underinvesteringer kombinert med en høy og økende etterspørsel som ikke kan dekkes inn med andre energikilder.

JPMorgan ligger inne med prognoser om en oljepris på mellom 90-110 neste år, og 100-120 dollar for 2025. Bankens energianalytiker tror oljeprisen kan stabilisere seg rundt 100 dollar, men mener samtidig at verden vil kunne håndtere 110–120 dollar uten at etterspørselen får seg en real knekk.

– Fest setebeltene. Det vil bli en veldig volatil sypersyklus, sier Malek i et intervju med Bloomberg.

- Konklusjonen er enkel

Supersyklus er også et ord som ble brukt av energianalytiker Tom Erik Kristiansen på Pareto Secruties' energikonferanse tidligere denne uken. Han ser betydelig oppside til oljeprisen og mener fossilaksjene er billige.

– Gassprisene har falt fra de ekstreme nivåene, men er fortsatt dobbelt så høye som de pleide å være. Og til tross for gjentatt snakk om en amerikansk resesjon, europeisk energikrise og Kinas utsikter, er oljeprisen på 95 dollar, sa Kristiansen.

DNs børskommentator har ett godt råd om daytrading: – Glem det
DNs kommentator Thor Chr. Jensen forklarer deg hva daytrading egentlig er.
03:29
Publisert:

Kristiansen bemerket at oljeprisen, som riktignok har svingt kraftig det siste året, ikke har ført til økt leting og produksjon fra amerikanske skiferoljeprodusenter. USA er verdens største oljeprodusent, men langt mindre enn oljekartellet Opec+ samlet sett.

– Antall aktive rigger har falt 20 prosent i år. Dette påvirker produksjonen, som har vært flat i flere måneder. Konklusjonen er enkel: Det trengs høyere priser for å trigge en respons fra den største produsenten utenfor Opec, sa Kristiansen.

Laveste oljelagre på 40 år

Arctic Securities-oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer konstaterte nylig at Saudi-Arabia nå har full kontroll på oljemarkedet. Han tror oljestormakten vil holde prisen innenfor et relativt høyt, men snevert prisintervall på mellom 90 og 110 dollar fatet.

– Vi har tidligere sett priser på 100 til 120 dollar på de lagernivåene vi prognostiserer vi når innen utgangen av året, sa han til DN.

Etter at Russland invaderte Ukraina og oljeprisen steg langt over 100 dollar, og amerikanerne slet med stigende drivstoffpriser, besluttet Biden-administrasjonen at USA skulle slippe ut 180 millioner fat fra de strategiske nødlagrene over en seksmånedersperiode.

De strategiske lagrene er nå på de laveste nivåene på 40 år, men skal på et eller annet tidspunkt fylles opp igjen. I starten av august satte Biden-administrasjonen tilbakekjøpene på vent, fordi den ville vente til oljeprisen falt. I stedet har oljeprisen fortsatt oppover.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.