Solenergiselskapet Scatec Solar og Equinor, tidligere Statoil, har kjøpt solenergiprosjektet Guanizul i Argentina.

– Prosjektet har en avtale med argentinske myndigheter om salg av strøm på en langtidskontrakt. Sammen med Equinor skal vi investere og bygge ut dette solkraftanlegget og være langsiktige eiere, sier finansdirektør Mikkel Tørud i Scatec Solar til DN.

Skal forsyne 80.000 husholdninger

– Dette er vårt første prosjekt i Argentina. Det er et veldig interessant og lovende marked for solenergi med veldig gode solforhold og myndigheter som legger til rette for utvikling. Vi har stor tro på dette markedet fremover, sier Tørud.

Guanizul (G2A) er et byggeklart solenergiprosjekt på 117 megawatt. Ifølge Equinor har prosjektet potensial til å forsyne rundt 80.000 argentinske husstander med fornybar energi.

– Vi er fornøyde med å ha sikret oss denne muligheten. Vi går inn i et fornybarmarked med vekstpotensial gjennom et modent og avansert solenergiprosjekt, sier konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, Irene Rummelhoff, i en pressemelding.

Scatec Solar er i ferd med å realisere totalt 1500 megawatt, og de 117 megawattene fra Argentina kommer på toppen av det.

– Markedet har vært bra. Vi jobber med sånne type prosjekter globalt på tvers av ulike regioner og har hatt sterk vekst, og har en ambisjon om å fortsatt vokse med høy takt, sier Tørud i Scatec Solar.

Selgeren av prosjektet er Martifer Renewables.

Equinor bidrar med lån

Investeringskostnadene til G2A-prosjektet er anslått til 95 millioner dollar, og blir finansiert med 40 prosent egenkapital, der partene bidrar likt. Resten blir dekket av et mellomfinansieringslån fra Equinor sin side, som gir Equinor en samlet finansiell eksponering på 77 millioner dollar.

Scatec Solar og Equinor inngikk et samarbeid i Brasil i fjor der et solanlegg bygges i disse dager. Da kjøpte Equinor 40 prosent i Scatecs solprosjekt Apodi – selskapets første investering i solenergi.

– Vi er godt etablert i Brasil med masse folk på bakken. Vi kjenner de viktige aktørene, vi kjenner myndighetene. Det er ikke tilfeldig at vi begynner i Brasil, sa Irene Rummelhoff da.

– De (Equinor) har en sterk tilstedeværelse i Latin-Amerika. På dette konkrete prosjektet har vi hatt nytte av en mellomfinansiering som Equinor tilbyr inn i prosjektet, sier Tørud.

Finansieringen er en byggefinansiering som betyr at Equinor stiller med et lån til prosjektet i byggefasen som skal refinansieres ved hjelp av en langsiktig prosjektfinansiering fra en tredjepart.

– Equinors finansielle styrke og mulighet til å gi et mellomfinansieringslån har vært avgjørende i dette prosjektet med Scatec Solar og vi vil vurdere lignende finansieringsløsninger for fremtidige fornybarmuligheter, sier Rummelhoff i meldingen.

Sikret også prosjekter i Ukraina

Argentina er det tredje største kraftmarkedet i Latin-Amerika, og har ambisjon om at 20 prosent av elektrisiteten skal komme fra fornybare kilder innen 2025. De siste 18 månedene er solenergiprosjekter på om lag 1,5 GW blitt tildelt i to solenergiauksjoner.

Tidligere denne måneden kjøpte Scatec to solprosjekter i Ukraina med en kapasitet på henholdsvis 33 og 50 megawatt. Anleggene er forventet å produsere 106.000 megawattimer per år. Til sammenligning er det forventet at prosjektene i Argentina forventet å produsere 300.000 megawattimer per år, ifølge Tørud.

Kapitalinvesteringene for prosjektene i Ukraina er estimert til 85 millioner dollar.

Scatec Solar har hatt en god ferd på Oslo Børs det siste året. Hittil i år er aksjen opp 22 prosent.(Vilkår)

Om fem år flyr du kanskje elektrisk
Widerøe-sjef Stein Nilsen mener det ikke er urealistisk at elektriske fly kan være i rutetrafikk i 2023-2024. Den første flygningen i Norge med elektrisk fly fant sted på Gardermoen mandag.
01:59
Publisert: