Trump fortsetter å reversere tidligere president Barack Obamas politikk. Tirsdag ga Trump tommelen opp for den omstridte Keystone XL- og Dakota Access-utbyggingene, ifølge Bloomberg News.

– Vi kommer til å reforhandle noen av betingelsene og dersom de ønsker, får vi se om vi kan få bygd rørledningen, sa Trump til pressen da han signerte presidentordrene tirsdag. Tidligere på dagen sa Trump at hans administrasjon vil gjøre det mye enklere for oljeselskapene og andre selskaper som vil drive virksomhet i USA, skriver Bloomberg News. 

Han undertegnet også en presidentordre som slår fast at alt materiell som benyttes i bygging i av rørledninger i USA, heretter må være produsert i USA.

– Fra nå av skal vi begynne å lage rørledninger i USA, sa han.

Obama sa nei

Røret til rundt 30 milliarder kroner er ment å frakte olje fra omstridte kanadiske oljesandfelter og skiferoljefelter i Nord-Dakota frem til raffinerier i Texas. Røret vil ha kapasitet til å frakte opptil 830.000 fat olje per dag.

Sterk lokal motstand fra miljøaktivister fikk Obama til å be om en analyse av utbyggingen. Rapporten kom etter et år, og resultatet fikk Obama til å si nei til prosjektet. 

Grønt lys

En kvinne holder en sederkvist ved en demonstrasjon ved piggtråden rundt det omstridte Dakota Access Pipeline prosjektet
En kvinne holder en sederkvist ved en demonstrasjon ved piggtråden rundt det omstridte Dakota Access Pipeline prosjektet (Foto: STEPHANIE KEITH/Reuters/NTB scanpix)

Går over Sioux-land

Den planlagte nesten 2000 kilometer lange Dakota Access-rørledningen, som vil gå fra Nord-Dakota til Illinois, har også vært gjenstand for sterk motstand. Oljerørledningen skal trekkes over sioux-stammenes gamle gravplasser og under Missouri-elven, stammens drikkevannskilde. Det har skapt sterke reaksjoner. Indianerne og miljøaktivister frykter at lekkasjer skal forurense den viktigste drikkevannskilden deres og hevder også at rørledningen vil krysse områder som har stor historisk og kulturell betydning.

Trump har selv hatt aksjer i selskapet som står bak utbyggingen Dakota Access.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.