– 2017-resultatet er preget av verdier som er bygget opp over 20 år.

Sindre Ertvaag er strålende fornøyd med fjorårsresultatet til det Stavanger-baserte familiekonsernet Camar. 556 millioner kroner endte resultatet på i fjor. Det store overskuddet skyldes familiens salg av bilkonsernet Miklagruppen og tilhørende eiendommer i 2017.

Sindre Ertvaag overtok i fjor som daglig leder i familiens investeringsselskap. Faren John Arild Ertvaag har bygget opp Camar gjennom de siste nærmere 30 årene. Nå eies konsernet av John Arild Ertvaag og de tre barna Sindre Ertvaag, Silje Ertvaag og Stine Ertvaag. Det er bare Sindre Ertvaag av barna som er aktiv i investeringsselskapet.

Vinn eller forsvinn

Det var i 1995 John Arild Ertvaag gikk sammen med Stavanger-investoren Knut Øgreid, investoren Steinar Olsen og Svein Strøm, og etablerte bilforhandlerkonsernet Miklagruppen, som selger merkene BMW, Mini og Porsche i Norge, og BMW, Mini, Toyota, Lexus og Kia i Sverige. Ifjor ble selskapet kjøpt av den svenske bilkonsernet Anders Hedin Invest AB.

– Det er en bransje i stor endring. Vi hadde en gjennomgåelse av strategien der vi så at vi måtte bli veldig mye større om vi skulle fortsette i bransjen. Vi konkluderte med en vekststrategi som var ganske offensiv, og som vi visste at ville kreve mye kapital fra eierne. I den prosessen kom vi i kontakt med dem som kjøpte oss hvor det var snakk om sammenslåing og forskjellige strukturer. Men vi fant ut at det mest fornuftige var å selge oss ut. Vi følte det var vinn eller forsvinn, sier Sindre Ertvaag.

Solgt for 1,1 milliarder kroner

Regnskapet til Ertvaag-familiens konsern viser at svenskene betalte rundt 1,1 milliarder kroner for bilkonsernet som var eid 50/50 av Ertvaag- og Øgreid-kontrollerte selskaper. I tillegg solgte de to familiene eiendommer tilknyttet bilkonsernet for rundt en milliard kroner i fjor. Salgene gjør at Camar-konsernet er svært likvid. Ved årsskiftet var kontantbeholdningen på nærmere 600 millioner kroner, mens over 150 millioner kroner var plassert i aksjer og obligasjoner. Nå letes det etter nye investeringer.

– Vi har alltid vært fullinvestert. Når vi nå selger den største investeringen vi har, føler vi det er viktig å områ oss. Det er viktig å sette foten i bakken og bruke tid på finne de neste investeringene. Vi har som sagt ikke hast, men målet vårt er at maks ti prosent av selskapet skal være likvide midler, sier Ertvaag.

Stavanger sunket i havet

Den bokførte egenkapitalen i Camar-konsernet var ved årsskiftet på 1,1 milliarder kroner. I all hovedsak er det meste av de langsiktige investeringene nå i eiendom. Det siste halve året er flere investeringer vurdert i flere forskjellige bransjer.

– Vi er altetende. Vi har jo tro på Stavanger. Folk på Østlandet trodde jo en stund Stavanger hadde sunket i havet, men aktiviteten har tatt seg kraftig opp, sier Ertvaag.

– Vi har historisk investert i flere ulike bransjer. Det viktigste er at prisen er rett og vekstmulighetene til stede. Vi er nok ikke interessert i selskaper som ikke genererer positiv kontantstrøm. Det bør også være noe størrelse på selskapene, og de må ha en posisjon i sin bransje.

– Føler du ting er dyrt?

– Ja, vi føler det. Vi har vært i markedet og snakket med flere selskaper det siste halve året, sier Ertvaag.

Stortap på Incus

Foruten eiendom og noen mindre investeringer er Camar storeier i børsnoterte Incus Investor, tidligere Scana Industrier. 226 millioner kroner er brukt på investeringen i Incus. Ved årsskiftet var posten bokført til vel 26 millioner kroner, et urealisert tap på 200 millioner kroner. Selskapet er nå i brudd med lånebetingelser.

– Jeg sitter i styret i Incus og ønsker ikke å kommentere denne investeringen, sier Ertvaag.(Vilkår)

– Jeg vil vise at jeg har guts, selv om jeg kommer fra en slik familie
Katharina Andresen skal ta familiebedriften Ferd videre, men ønsker ikke å bli satt i bås som en arving.
02:06
Publisert: