Tidligere denne uken ble det kjent at Tesla og toppsjef Elon Musk etter nyttår har kjøpt bitcoin for 1,5 milliarder dollar.

Verdien på bitcoin jumpet umiddelbart opp over ti prosent på nyheten, og bitcoin er i løpet av denne uken opp over 20 prosent til stadig nye rekorder. Det pågår samtidig hektisk aktivitet med handel i den virtuelle valutaen, og også andre kryptovalutaer har fått et oppsving. Oppgangen fortsatt i helgen og

Tesla øker CO2-avtrykket

Utvinning av kryptovaluta er meget kraftkrevende, store datamaskinparker med enorm datakraft må jobbe på høytrykk for å verifisere transaksjonene – såkalt blockchain eller blokkjede, som ved hjelp av kryptografi verifiserer bruken av kryptovalutaer.

Bitcoin-fabrikken Genesis Farming utenfor Reykjavik på Island er blant verdens største, fyrt med flytende lava og kokende geysirer.
Bitcoin-fabrikken Genesis Farming utenfor Reykjavik på Island er blant verdens største, fyrt med flytende lava og kokende geysirer. (Foto: Halldor Kolbeins/AFP/NTB)

Slike dataparker ligger typisk i gamle industrihaller eller nybygg i områder med rimelig strøm, som på vulkanøya Island som har geotermisk energi. Det har også vært vidløftige planer om slike dataparker i Norge, uten at dette har materialisert seg.

Paradoksalt nok er det elbilprodusenten Tesla som nå sender det globale strømforbruket til værs, med påfølgende større CO2-utslipp. Utvinningen av kryptovaluta produserer stort sett bare varme utenom virtuelle penger, og mange steder fyrer denne varmen kun for fuglene.

Eierne av dataparkene får en liten transaksjonsavgift, og økt aktivitet i bitcoin er god business.

Bruker mer enn Norge

Forskere ved Centre for Alternative Finance ved Cambridge-universitetet har regnet ut at det nå brukes nesten mer strøm på å utvinne bitcoin enn hele Norge bruker på et år, og også mer enn land som Argentina og Nederland.

På årsbasis går det nå med 124 terawattimer (TWh) på bitcoin, mens det årlige strømforbruket i Norge er på 122 TWh. I tillegg kommer alle de andre kryptovalutaene, som også bruker mye strøm.

BBC har regnet ut strømmen som nå brukes på bitcoin kunne holdt i gang alle tekjelene i Storbritannia i 27 år. Eller på den annen side er dette det samme strømforbruket for alle elektriske og elektroniske dingser i Storbritannia som bare står på og bruker strøm, uten å brukes.

DNs finansredaktør forklarer bitcoins tre sentrale egenskaper på 80 sekunder
DNs finansredaktør Terje Erikstad forklarer hvorfor verdien av bitcoin er et speilbilde av hvor mange som vil eie en bitcoin.
01:20
Publisert:

Tilhengerne av bitcoin mener derimot at kryptovalutaer er mye mer energieffektivt enn det tradisjonelle bank- og finanssystemet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.