I snart to år har oljekartellet Opec og samarbeidslandene deres jobbet iherdig for å begrense mengden av olje i markedet. Nå tyder det på at de lar noen ekstra dråper piple ut.

I et felles intervju fredag morgen signaliserte Saudi-Arabias energiminister Khalid Falih og hans russiske motstykke Alexander Novak at Opec kan bli nødt til å øke tilbudet av olje.

Siden har oljeprisen falt rundt 2,5 prosent til under 77 dollar fatet.

Det er det absolutt behov for, mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

– Vi trenger den oljen nå, sier han.

Tror vi treffer 100 uten mer tilbud

Opecs kuttavtale innebærer en reduksjon i produksjonen på 1,8 millioner fat om dagen. Selv om ikke alle land i kartellet følger avtalen like nøye, har de største produsentene vært veldig disiplinerte.

Opec har åpnet kranene før. I 2014 lot de oljen strømme for å gå til kamp mot skiferoljen i USA. Lagrene fylte seg opp og prisen gikk rett i bakken.

– Det er ikke i nærheten av det de gjør nå. Nå må vi faktisk putte den oljen tilbake i markedet, ellers ser vi 100 dollar fatet mot slutten av året, sier Schieldrop.

Forrige måned kom oljelagrene omsider ned på sine historiske nivåer etter å ha hatt langt mer olje enn de pleier de siste årene.

Reuters skriver fredag at Saudi-Arabia og Russland vurderer en økning i oljetilbudet fra Opec med rundt én million fat per dag, ifølge TDN Direkt.

«Glad for nye sanksjoner»

Schieldrop mener motivasjonen for å åpne opp for å øke oljetilbudet er den negative utviklingen i Venezuela og nye sanksjoner mot Iran. Venezuela har verdens største påviste oljereserver, men har halvert produksjonen de siste tre årene på grunn av den stadig større økonomiske og politiske problemer i landet.

Iran er også blant de største oljeproduserende landene i verden, og en kollaps i produksjonen til både Venezuela og Iran vil bety et vanvittig stramt oljemarked.

Schieldrop utelukker ikke at Saudi-Arabia har en skjult agenda med kuttdiskusjonene i kjølvannet av at Donald Trumps skrotet av atomavtalen.

– Saudi-Arabia er motstander av Iran. De er veldig glade for at det blir nye sanksjoner, for de ønsker at flest mulig skal slutte å importere olje fra Iran. Men disse landene vil ikke tørre å gjøre det med mindre de får tydelighet på at det finnes alternativ olje. Når Saudi-Arabia da sier at du kan kjøpe olje fra oss, er det en måte å si: «Vet du hva, bare slutt å kjøp olje fra Iran. Dere kan få fra oss», sier Schieldrop.

Løp og kjøp

SEB tror oljeprisen kommer til å ligge på 80 dollar ut året. Schieldrop er ikke bekymret for at det blir et dypt fall i oljeprisen de neste månedene. Han ser heller for seg at den ekstra oljen som Opec eventuelt skyter inn i markedet kommer til å bli konsumert, men at det fortsatt vil være et stramt marked, og at man derfor bør skaffe seg litt olje.

– For våre kunder og konsumenter blir anbefalingen at du nå burde ta å benytte anledningen til å kjøpe olje på dette nedsalget, sier han.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Lydplanker med bass
Slik får du en lydplanke til under 6000 kroner - uten å miste bassen.
02:45
Publisert: