Oljeprisen stiger til over 77 dollar fatet etter Donald Trumps skroting av atomavtalen med Iran tirsdag kveld.

Når USA trekker seg fra atomavtalen betyr det blant annet at landets sanksjoner mot Iran og iransk oljeeksport gjenopptas. Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB er ikke tvil om at effekten på oljeprisen blir betydelig.

– Dette er bare begynnelsen, sier han om onsdagens oljeprisoppgang.

– Fremdeles fordøyer markedet nyheten, men retningen er lagt. Oljeprisen skal videre oppover, og vi vil ganske raskt se en oljepris på over 80 dollar fatet, sier Schieldrop.

Million fat per dag

Etter at atomavtalen ble inngått i 2015 har Irans oljeeksport økt med om lag én million fat per dag. Schieldrop tror det tilsvarende nå kom forsvinne fra markedet, med full effekt fra 2019.

Det vil ta mellom 90 og 180 dager for USA å gjeninnføre sanksjonene, meldte det amerikanske Finansdepartementet, som også uttalte at avgjørelsen vil få full effekt fra starten av november.

Dette skjer samtidig som oljeproduksjonen i Venezuela er i fritt fall, påpeker Schieldrop

– Nå er det usikkerhet knyttet til to viktige produsenter i markedet, sier han.

– I Venezuela er det ingen utsikter til bedring. Produksjonen er allerede ned én million fat siden 2015, til 1,5 millioner fat. Og den faller nå raskt videre, sier SEB-analytikeren.

– Mulig å kompensere

Samtidig holder oljekartellet Opec, samt ti samarbeidsland, i dag tilbake rundt to millioner fat olje om dagen for å skape balanse i markedet.

– Av dette, står Russland og Saudi-Arabia for om lag én million fat til sammen. Det er altså mulig å kompensere for mindre eksport fra Iran, men USAs avgjørelse betyr uansett et strammere marked med tap av reservekapasitet og volumer, sier Schieldrop.

Opec og samarbeidslandene skal neste gang møtes i slutten av juni. Schieldrop frykter at hele kuttsamarbeidet nå kan stå i fare.

– Iran går antagelig ut av samarbeidet om kutt, og Irak kan komme til å følge etter. Avtalene om produksjonskutt står helt klart i fare for å løses opp, sier Schieldrop.

Han tror konsekvensen blir at Saudi-Arabia får enda bedre kontroll over markedet, og det på tross av at oljeproduksjonen i USA øker kraftig.

– Sanksjoner mot Iran og redusert eksport fra Iran er en god mulighet for Russland og andre land til å plassere sine kutt tilbake i markedet. Denne reservebufferen blir da spist opp. Saudi-Arabia vil imidlertid antagelig fortsette å produsere som landet gjør i dag, sier analytikeren.

Risikerer represalier

Atomavtalen fra 2015 innebærer at Iran ikke får nye sanksjoner rettet mot seg så lenge de overholder sine forpliktelser. Den ble inngått mellom Iran og de seks stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

– I første omgang gjeninnføres USAs National Defence Authorization Act (NDAA) fra 2012. Den legger begrensninger for Irans tilgang til de globale dollarsystemet, begrenser transport av Irans olje i det globale oljemarkedet og krever at kjøpere av olje fra Iran reduserer sin import med 20 prosent hvert halvår, forklarer Schieldrop og fortsetter:

– Alternativt må importører søke om fritak fra sanksjonene. Andre land som bryter den amerikanske NDAA risikerer reprisaliesanksjoner fra USA rettet mot deres sentralbanker, statseide finansinstitusjoner samt private selskapers finansielle aktiviteter i USA.

– Priset inn

Iran hadde en rapportert oljeproduksjon på 3,81 millioner fat per dag i mars. I 2017 eksporterte landet i gjennomsnitt 2,1 millioner fat per dag.

Nordea Markets-analytiker Joachim Bernhardsen skrev i en morgenrapport at meglerhuset nå venter høyere oljepris.

– En del av dette er nok priset inn i markedet, selv om vi på kort sikt kan se at oljeprisen går enda høyere. Det vil avhenge av detaljene i sanksjonene, skrev han.

Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014 fra nivåer over 115 dollar fatet, men har den siste tiden tatt seg kraftig opp.(Vilkår)

Dette bør du se etter på boligvisning
Visste du at nesen er et av de beste verktøyene på boligvisning?
05:21
Publisert: