For et halvt år siden ville ikke en oljepris på 30 dollar for et fat fått oljeprodusentene til å juble. Men etter de seneste dramatiske ukene der koronakrise og kamp om markedsandeler har sendt prisene kraftig ned, nærmer oljeprisene seg tirsdag igjen gamle og kjente nivåer.

Spotprisen på et fat nordsjøolje, såkalte Brent-olje, stiger tirsdag mer enn elleve prosent, og er igjen over 30 dollar fatet. Spot-prisen ligger i 21-tiden tirsdag kveld rett oppunder 31 dollar, etter å ha vært over dette nivået tidligere på dagen.

Dette er sjette dag på rad at prisen på nordsjøolje stiger. Samtidig har prisen på amerikansk lettolje, WTI, steget voldsomt, og er ifølge CNBC opp 20 prosent, til 24,5 dollar fatet.

Vanskelig å analysere

«Det er en enorm utfordring å være oljeanalytiker i disse dager», innleder Bjarne Schieldrop i SEB sin oljekommentar med tirsdag.

Han beskriver et voldsomt sprik i de ulike analytikerne og bankenes estimater om oljeetterspørselen i verden, og hvor stor den er i forhold til produksjonen. Ifølge Schieldrop er det ofte ikke klart hvor stor etterspørselen faktisk er på et gitt tidspunkt, før flere måneder senere. Altså er det vanskelig å slå fast hvor stor etterspørselen var i april.

Samtidig peker han på at storbanken Morgan Stanley anslår at antall fat med olje som ble lagret i april – altså fat som ikke ble sendt ut i markedet – lå på 13,4 millioner per dag.

«I så fall er tidligere estimater langt fra riktige, og markedet kan i dag være nær stabilisering», skriver han.

Kan få underskudd i mai

En annen faktor som gjør det vanskelig å si noe om etterspørselen i fremtiden, er at etterspørselen etter olje fort kan øke, etter hvert som økonomien sakte men sikkert tar seg opp mens koronatiltak verden over lettes på.

Schieldrop skriver at oppgangen i oljeprisen vi har sett de siste dagene, tyder på at markedet ikke er fullstendig mettet, slik flere analyser og estimater har indikert at det ville bli. Samtidig har Opec-landene med samarbeidspartnere (Opec+) besluttet å kutte i produksjonen fra mai.

Disse faktorene, mener Schieldrop, kan bety at det globale oljemarkedet brått kan få høyere etterspørsel enn tilbud, og dermed nå en stabilisering.

Trump jubler

Blant dem som er fornøyde med at oljeprisen stiger er USAs president Donald Trump.

«Oljeprisen stiger fint mens etterspørselen tiltar!», skriver han på Twitter.

Trump var blant de sterkeste stemmene for å få på plass Opec+-avtalen, der Opec-landene med samarbeidspartnere kom frem til å kutte oljeproduksjonen tilsvarende 9,7 millioner fat olje om dagen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.