Oljegründer Bjarne Skeie og hans selskap Skeie Technology vant i tingretten, og tapte i lagmannsretten. Nå har de vunnet frem i Høyesterett i den såkalte leterefusjonssaken, skriver Fædrelandsvennen.

I saken ønsket staten å holde Skeie Technology ansvarlig for et skattekrav mot et skakkjørt oljeselskap. Oljeselskapet fikk utbetalt leterefusjon fra staten som senere ble bestridt og krevd tilbakebetalt.

– Jeg var glad for dommen i tingretten, men så klusset lagmannsretten det til og laget sin egen jus. Nå har Høyesterett satt ting på plass, og selvsagt er jeg glad! sier Bjarne Skeie til Fædrelandsvennen fredag.

Fra 2009

I 2009 inngikk Skeie Energy en avtale med seismikkselskapet TGS om kjøp av seismikk for 300 millioner kroner. I tillegg ble det inngått en intensjonsavtale om kjøp av seismikk for ytterligere 600 millioner kroner.

Kjøpet av seismikk ga Skeie Energy en utbetaling fra skattemyndighetene på over 290 millioner kroner etter den såkalte leterefusjonsordningen. Denne ordningen sikrer at oljeselskaper som går med underskudd får utbetalt 78 prosent av kostnader de bruker til leting etter olje.

Spørsmålet i saken var om kjøpet av seismikk ga kostnader for oljeselskapet Skeie Energy som kvalifiserte som slike letekostnader.

– En klar og grei dom

Høyesterett har kommet til at kravet om tilbakebetaling fra Skeie Technology faller utenom loven og en morselskapsgaranti. Skeie Technology går dermed fri av en regning på nærmere en halv milliard kroner, skriver Fædrelandsvennen.

– En klar og grei dom, og juridisk korrekt. Høyesterett har som vanlig gått rett inn i sakens kjerne og løst den på helt riktig vis, sier Skeies advokat Tom B. Knudsen til avisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.