En batterifabrikk for opp mot 20 milliarder kroner skal bygges i Arendal.
Det ble bestemt tirsdag kveld, og betyr at Arendal har utkonkurrert Kristiansand og Lista i jakten på milliardinvesteringer og et tusentall nye arbeidsplasser. Batterifabrikken kan skaffe Arendal 2000–2500 nye arbeidsplasser på fabrikken, og enda flere arbeidsplasser hos underleverandører og andre tilknyttede selskaper.
- Det blir Arendal. Det kan jeg bekrefte, sier daglig leder i Morrow Batteries, Terje Andersen.
– Dette er det vi kaller en gigafabrikk, som er definert som en av de største batterifabrikkene i Europa. Vår viktigste kunde er transportsegmentet, bil og annen type transport, og da må du opp i gigastørrelsen, sier han.
– Vi skal utkonkurrere kinesere, sørkoreanere og japanere, som har hatt enerett på dette i 15 år, sier Andersen.
Batterifabrikken er et samarbeidsprosjekt mellom den norske storinvestoren Bjørn Rune Gjelsten, Agder Energi, Bellona og Morrow.
De ambisiøse batteriplanene til den norske storinvestoren Bjørn Rune Gjelsten og partnerne ble omtalt av DN i mai i år.
Siden den gang har en rekke kommuner langs sørlandskysten kjempet om storfabrikken. Til slutt var det Lista, Støleheia utenfor Kristiandsand, Grovane utenfor Vennesla og Arendal som sto igjen på topplisten.
– Batterifabrikker har behov for enorme mengder kraft. Det har Norge. Og Sørlandet er nært det europeiske markedet. Geografi er avgjørende viktig hvis vi skal lykkes med storskala fabrikk, vi må være nære kundene, sa Gjelsten da.
Gjelsten er fra før av stor innen eiendom, avfallshåndtering, detaljhandel og sport, og bygget opp store deler av formuen sin med Kjell Inge Røkke innen sjømat, industri og oljeservice. Nå satser han på grønne investeringer.
Ifølge Gjelsten vil elbilmarkedet eksplodere de neste årene, og europeisk produksjon av battericeller til elbiler vil nærme seg en årlig omsetning på nær 1000 milliarder kroner. I tillegg kommer batterietterspørsel fra andre bransjer. Svenske Northvolts planlagte batterifabrikk har allerede fått den tyske bilprodusenten Volkswagen inn på eiersiden og er verdsatt til 20 milliarder kroner.
– Potensialet for å etablere flere batterifabrikker er enormt. Utfordringen er at dagens batteriproduksjon er langt fra bærekraftig. Ikke bare på grunn av mineralbruken. I dag produseres en stor del av alle elbilbatterier som benyttes ved europeiske bilfabrikker i Kina, Japan og Korea. Og de fleste elbilbatterier produseres på sterkt forurensende kullkraft, sier Gjelsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.